fbpx
Blog, Bronhoklir

Cauzele tusei

Cauzele și tratamentul tusei.

Tusea este mecanismul natural de apărare a organismului, care elimină mucusul sau iritanții străini de la nivelul gâtului. Însă în vreme ce majoritatea oamenilor tușesc din când în când, există o serie de afecțiuni care pot provoca tuse persistentă. Majoritatea episoadelor de tuse dispar în decurs de două săptămâni sau cel puțin se ameliorează. Însă dacă tusea ta persistă mai bine de două săptămâni, cauzele tusei pot necesita investigații amănunțite și consultul medicului. Rândurile următoare își propun să te familiarizeze cu posibilele cauze ale tusei, simptome, metode de tratament și momentul propice de consultat medicul.

Care sunt cauzele tusei?

Cauzele tusei pot consta în mai multe afecțiuni, atât temporare, cât și permanente:

  • Eliminarea particulelor străine – Tusea reprezintă un reflex natural de curățare a gâtului. Când căile respiratorii se înfundă cu mucus, fum sau praf, tusea este o reacție reflexă care încearcă să elimine factorii dăunători și să ușureze respirația. Acest tip de tuse este mai frecvent odată cu expunerea la substanțe iritante, cum ar fi cazul persoanelor care lucrează în construcții.
  • Viruși și bacterii – Infecția tractului respirator reprezintă cea mai frecventă cauză a tusei. Infecțiile tractului respirator sunt de cele mai multe ori cauzate de un virus, cum este cazul răcelii sau gripei, și pot dura de la câteva zile la o săptămână.
  • Fumat – Fumatul este o cauză frecventă a tusei. Iar o tuse cauzată de fumat poate fi identificată după sunetul său specific și stilul de viață al pacientului. Această tuse cronică este adesea cunoscută sub numele de tusea fumătorului.
  • Astm – O cauză frecventă a tusei la copiii mici este astmul. Identificarea acestui tip de tuse este facilitată de faptul că tusea astmatică este asociată cu respirația șuierătoare. În acest caz, tratamentul poate implica un inhalator.
  • Medicamente – În unele cazuri, tusea este un efect secundar al medicamentelor. De exemplu, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, utilizați în mod obișnuit pentru a trata tensiunea arterială crescută și afecțiunile cardiace, pot provoca tuse.
  • Alte cauze ce provoacă tusea pot consta în deteriorarea corzilor vocale, infecții bacteriene precum pneumonie și tuse convulsive, afecțiuni grave, cum ar fi embolia pulmonară și insuficiența cardiacă. De asemenea, o tuse cronică poate sta și la baza bolii de reflux gastroesofagian. În această condiție medicală, refluxarea stimulează un reflex în trahee, determinând persoana să tușească.

Când trebuie să consulți medicul?

Dacă episoadele tale de tuse nu dau semne de ameliorare de mai bine de două săptămâni, este cazul să consulți un medic. De asemenea, simptomele asociate tusei persistente care ridică semne de întrebare în ceea ce priveștea condiția de sănătate sunt:

  • Febră și dureri de cap;
  • Dureri în capul pieptului;
  • Stare de somnolenţă și confuzie;
  • Expectorație cu sânge.

CITEȘTE TOT ARTICOLUL PE BLOGUL BRONHOKLIR

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.