fbpx
Blog, Memoplus

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre memorie

Memoria este capacitatea mentală prin care stocăm și recuperăm informații. Ea joacă un rol esențial în fiecare aspect al vieții noastre, ne oferă un simț al sinelui și ne asigură continuitatea experiențelor. Află mai departe lucruri mai puțin știute despre memorie!

  1. Creierul uman poate stoca o cantitate uriașă de informații. Potrivit prof. Paul Reber, din cadrul Universității Northwestern, creierul are capacitatea de a stoca până la 2.5 petabiți de informații – echivalentul a 4.000 de iPhone-uri cu memorie de 256 GB.
  2. Începem să uităm momente ce au loc în copilărie chiar în timpul copilăriei. Psihologii din cadrul Universității Emori s-au întrebat de la ce vârstă începem să uităm anumite momente care s-au petrecut în copilărie, cum ar fi primii pași pe care i-am făcut sau prima zi la grădiniță. Potrivit studiului pe care aceștia l-au realizat, copiii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani incluși în studiu își aduceau aminte de evenimentele din copilăria timpurie în proporție de 60%, iar cei de 8-9 ani aveau imprimate în memorie acele evenimente în proporție de doar 40%.
  3. Somnul ne ajută să stocăm mai bine informațiile. Creierul uman funcționează mai bine atunci când ne odihnim corespunzător. Un studiu realizat de Beth Israel Deaconess Medical Center arată că oamenii care învață anumite activități ce implică mișcarea degetelor (de exemplu, a învăța să cânți la pian) își amintesc mai bine mișcările respective după 12 ore de odihnă. „Atunci când dormim, se pare că îți direcționezi memoria către regiuni din creier ce pot depozita mai eficient informația“, potrivit dr. Matthew Walker (BIDMC’s Sleep and Neuroimaging Laboratory), citat de Science Daily.
  4. Atunci când intrăm sau ieșim pe o ușă, suntem predispuși să uităm mai ușor. „A intra sau a ieși dintr-o încăpere, pe o ușă, provoacă în creier așa-numitul event boundary, proces care separă episoadele de activitate și le arhivează“, susține psihologul Gabriel Radvansky, pentru Live Science. Alături de echipa sa, acesta a realizat un studiu în care un grup de persoane mutau obiecte între camere și alt grup muta obiecte în aceeași încăpere. Cercetarea a evidențiat faptul că persoanele care mutau obiectele dintr-o încăpere în alta rețineau de două sau chiar trei ori mai puține informații decât persoanele din celălalt grup.
  5. După 30 de ani, capacitatea de a reține chipuri se diminuează. Potrivit unui studiu realizat de Dartmouth College și Universitatea Harvard, capacitatea oamenilor de a reține fețele oamenilor scade între 30 și 34 de ani, apoi intră într-un declin lent, până la vârsta de 70 de ani, când se estimează că recunoaștem doar 75% dintre chipuri.

Pentru îmbunătățirea memoriei și a capacității de concentrare, îți recomandăm MemoPlus, supliment alimentar ale cărui ingrediente susțin performanțele intelectuale și funcția cognitivă.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.