fbpx
Blog, Daosin

Cum asociem carnea cu vinul potrivit?

Atunci când asociezi un preparat gustos cu vinul potrivit, poți avea parte de o experiență culinară completă. Pentru a ajunge la acest rezultat, este important să faci asocierile corecte între diferitele tipuri de alimente și anumite sortimente de vin. O asociere reușită dintre mâncare și vin va crea un echilibru între componentele unui preparat și caracteristicile vinului. Citește mai departe câteva recomandări care te vor ajuta să combini corect mâncarea cu vinul!

Pentru cele mai reușite asocieri între mâncăruri și vin, trebuie să știi care sunt componente de bază ale gustului unui vin. Potrivit https://winefolly.com, aciditatea este un element esențial al vinului, alături de elementele care conferă gustul dulce sau amar. În general, vinurile se pot grupa în trei categorii diferite:

  • Vinurile roșii – au un gust mai amar
  • Vinurile albe, rosé sau spumante – au mai multă aciditate
  • Vinurile dulci – au un conținut mai ridicat de zahăr

Cum asociem vinul în funcție de carnea pe care o consumăm

Înainte de a alege un vin pentru carnea pe care o pregătești, trebuie să evaluezi intensitatea preparatului – a cărnii și a sosului. Vinurile intense sunt potrivite pentru preparatele aromate și consistente, în timp ce vinurile mai ușoare ar trebui asociate cu mâncărurile light.

Carnea de vită: datorită texturii sale, dar și aromei speciale, acest tip de carne se potrivește cel mai bine cu vinurile roșii. Nu vei da greș cu un vin Cabernet, al cărui gust echilibrat va pune în valoare aroma preparatului tău.

Carnea de porc: se potrivește cu vinurile roșii, seci, cu aciditate ridicată și note florale. E important să iei în calcul intensitatea gustului cărnii și sosului atunci când alegi un vin pentru acest preparat.

Carnea de miel: se distinge prin textura sa fragedă. Atunci când este gătită, această carne ți va topi în gură. Se potrivește perfect cu vinurile roșii.

Carnea de curcan: este compatibilă cu vinurile roșii, în special Pinot Noir, dar poate fi asociată și cu vinurile rosé.

Carnea de pui: datorită texturii sale, este cel mai adesea asociată cu vinurile albe.

Peștele: preparatele din pește devin experiențe culinare desăvârșite alături de vinurile albe, cum este Chardonnay. De ce nu vin roșu? Deoarece acesta conține niveluri mai mari de tanin, care interacționează cu uleiurile din pește, ceea ce te va face să simți un gust metalic. Dacă totuși insiști să bei un vin roșu atunci când mănânci pește, asigură-te că vinul va avea un conținut scăzut de taninuri. Taninurile sunt cele care determină structura vinului. Ele trec prin grăsimea preparatului, potențându-i astfel gustul.

Vinul și intoleranța la histamină

Vinul roșu, precum și unele produse din carne conțin cantități mari de histamină, de aceea sunt, de obicei, evitate de persoanele care au intoleranță la această substanță. Intoleranța la histamină semnalează faptul că există un exces în organism al acestui compus chimic.

Histamina este un mesager chimic care aparține grupului de amine biogene, aceasta găsindu-se în mod normal în multe alimente. Histamina obținută prin alimentație nu constituie o problemă câtă vreme aceasta este metabolizată rapid de DiAminOxidaza (DAO) existența in organism. Intoleranța la histamină este consecința incapacității organismului de a sintetiza DAO, iar de aici rezultă o acumulare de histamină în organism.

Simptomele acestei afecțiuni pot fi ameliorate sau prevenite prin evitarea alimentelor bogate în histamină sau prin suplimentarea de DAO. Cu ajutorul Daosin – suplimentar alimentar, te poți bucura chiar și de aceste alimente, deoarece el ajută la degradarea excesului de histamină adus în organism prin alimentație.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *