fbpx
Blog, Proenzi

Exerciții recomandate pentru a-ți menține articulațiile sănătoase

Mișcarea ne aduce multiple beneficii: ne ajută să facem față stresului, ne pune sângele în mișcare și este un aliat atunci când vrem să avem articulații sănătoase. Există mai multe tipuri de exerciții fizice recomandate pentru articulații sănătoase. Tot ce trebuie să facem este să ne pregătim corpul înainte de a face mișcare, preț de câteva minute. De asemenea, e bine să alegem exerciții care să nu presupună un efort fizic foarte intens. Dacă acest lucru se întâmplă, am putea avea probleme cu articulațiile sau cu musculatura.

Febra musculară și articulațiile dureroase sunt principalele efecte ale efortului pe care organismul l-a resimțit mult prea intens. Plimbarea cu bicicleta, înotul sau alergatul sunt doar câteva dintre cele mai potrivite exerciții pentru articulații. Frecvența exercițiilor pentru articulații este, de asemenea, foarte importantă, așa că este bine să alocați timpul necesar efectuării lor constante.

De ce trebuie să ținem cont pentru a avea articulații sănătoase

Pentru ca efectele exercițiilor pentru articulații să fie cele dorite, este recomandat să alegem acele exerciții care ne fac plăcere. La început, sunt recomandate exercițiile fizice care au un impact scăzut asupra articulațiilor, iar pe parcurs putem crește frecvența și intensitatea lor. Înainte de începerea exercițiilor, este importantă încălzirea articulațiilor și a musculaturii. Corpul trebuie să fie pregătit pentru mișcare, din toate punctele de vedere. Pentru ca eficiența exercițiilor pentru articulații să fie cea dorită, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte atunci când dorim să facem mișcare:

Frecvența exercițiilor – la început, este recomandat ca exercițiile pentru articulații să se desfășoare cu o frecvență mică, putând crește treptat

Durata – indiferent de frecvența cu care se desfășoară, durata exercițiilor pentru articulații nu trebuie să depășească 30 de minute

Intensitatea – și în cazul exercițiilor pentru articulații trebuie aplicată regula „pașilor mărunți”, astfel intensitatea mișcării trebuie crescută treptat, dar să nu ne afecteze organismul

După încheierea exercițiilor pentru articulații, este necesar ca organismul să se readapteze la starea pe care a avut-o înainte de efortul fizic. Această readaptare constă în efectuarea unor exerciții de o intensitate și durată scăzute, care vor elimina riscurile apariției febrei musculare sau a durerilor de articulații.

Tipuri de exerciții pentru articulații sănătoase

Există numeroase tipuri de activități fizice cu efecte benefice pentru articulații. Mișcarea nu presupune doar efort fizic intens sau activități timp petrecut în sala de fitness. Bun pentru articulații este considerat și mersul pe jos. 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi, la încheierea programului de lucru, pot fi la fel de eficiente în cazul unor articulații dureroase precum 10 minute petrecute pe banda de alergat, într-o sală de gimnastică.

Iată o listă a celor mai potrivite activități fizice pe care le-am putea realiza pentru a avea articulații sănătoase:

Înotul – înotul presupune un efort fizic intens, iar marele său avantaj este că pune în mișcare întreg organismul. Toți mușchii și toate oasele se mișcă împreună atunci când înotăm. Este nevoie de 10 – 15 minute petrecute într-un bazin în fiecare zi, iar efectele benefice asupra articulațiilor se vor observa imediat.

Stretching – aceste exerciții au fost denumite după cuvântul din limba engleză „stretch”, care înseamnă a întinde, și presupun o serie de mișcări care cresc flexibilitatea și elasticitatea musculaturii și articulațiilor prin întindere. Pentru că implică mișcări active, înainte de stretching este nevoie de o bună încălzire a corpului.

Mersul pe bicicletă – acest tip de mișcare este potrivit mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme de articulații la genunchi. Mersul pe bicicletă ajută la tonifierea musculaturii picioarelor.

Yoga – exercițiile de yoga joacă un rol important în menținerea sănătății articulațiilor. Felul în care ele sunt realizate implică întreaga musculatură a corpului. Multe dintre mișcările executate în timpul ședințelor de yoga au la bază stretching-ul, fiind nevoie de întinderea mâinilor, a picioarelor, a spatelui sau a bazinului.

Ce sporturi să eviți pentru a nu-ți leza articulațiile

Activitatea fizică are multe beneficii pentru organism, însă în timpul practicării anumitor sporturi pot avea loc lezări repetate ale articulațiilor. Dacă totuși ești decis să le practici, trebuie să acorzi o atenție deosebită protecției, cum ar fi genunchierele, cotierele sau încălțămintea care atenuează șocul contactului cu solul.

Potrivit https://www.ashcroftsurgery.co.uk/ acestea sunt sporturile în timpul cărora pot avea loc cele mai multe leziuni ale articulațiilor:

Fotbalul: prin natura sa, este unul dintre cele mai riscante sporturi pentru articulații. Deseori, în timpul meciurilor, jucătorii se accidentează, genunchii sau gleznele lor având de suferit. Aceste accidentări, atunci când se petrec în mod repetat, pot avea consecințe pe termen lung.

Baschetul: este o activitate fizică extrem de benefică pentru inimă și plămâni. Dezavantajul constă în faptul că mișcările specifice acestui sport pot avea efecte negative pentru genunchi și spate, în special în meciurile de competiție.

Ski-ul: este un sport care necesită o protecție suplimentară a genunchilor, având în vedere faptul că practică pe teren alunecos.

Plimbările lungi pe terenuri accidentate: dacă faci în mod regulat plimbări lungi, de peste 10 kilometri, este important să-ți protejezi articulațiile – încălțămintea adecvată și bastoanele pentru drumeții sunt doi aliați care te vor ajuta să nu te rănești.

Articulațiile pot fi protejate și cu ajutorul suplimentelor alimentare. Proenzi  este un supliment alimentar destinat îngrijirii zilnice a articulațiilor, fiind recomandat celor care vor să își mențină flexibilitatea și să evite disconfortul articular.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *