fbpx
Beliema, Blog

Igiena intimă corectă la femei. Cele mai bune practici

O igienă intimă corectă asigură sănătatea aparatului genital. Află care sunt produsele și practicile benefice pentru igiena intimă și care sunt  considerate dăunătoare.

Igiena intimă este deosebit de importantă pentru sănătatea aparatului genital. Partea externă a aparatului genital feminin este linia de apărare împotriva infecțiilor. Umiditatea excesivă, transpirația, menstruația și dereglările hormonale influențează proliferarea microbiană, rezultând astfel infecțiile vaginale. De aceea, este foarte importantă alegerea produsului potrivit de igienă intimă, care să ofere îngrijirea necesară anti-microbiană, dar să nu aibă efecte negative asupra microbiotei naturale vulvo-vaginale. Află mai departe despre produsele și practicile benefice pentru igiena intimă, dar și despre cele considerate dăunătoare.

Ce produse și practici de igienă sunt nesigure?

Pentru a menține sănătatea zonei vaginale și vulvare, igiena intimă trebuie să asigure echilibrul dintre doi factori: pH-ul și flora microbiană. Înainte ca o femeie să ajungă la vârsta reproductivă, pH-ul vaginal va fi 7 (neutru), în timp ce o femeie care trece de această etapă va avea un pH de 3.8–4.4. La menopauză, în funcție de decizia de a urma sau nu terapii de substituție hormonală, pH-ul poate fi de 4.5–5 sau 6.5–7. Bacteriile vaginale se schimbă în funcție de faza ciclului menstrual și, potrivit unor studii, acestea depind și de etnicitate.

Anumite studii care au analizat corelația dintre produsele de igienă intimă și apariția unor infecții vaginale au trasat concluzii foarte clare referitoare la produsele și practicile de îngrijire a zonei intime pe care o femeie trebuie să le evite. Una dintre acestea este dușul vaginal, realizat în unele cazuri cu soluții făcute în casă, cum ar fi cele cu apă și oțet. Este o practică pe cât de răspândită, pe atât de nesănătoasă. Studiile concluzionează că acestea pot dezechilibra flora vaginală, crescând astfel vulnerabilitatea în fața infecțiilor, inclusiv cele cu transmitere sexuală, arată www.medicalnewstoday.com. De asemenea, potrivit unor cercetători ai Universității Guelph din Ontario, Canada, utilizarea de geluri dezinfectante pentru zonele intime duce la creșterea de 8 ori a riscului de apariție a candidozei, în timp ce riscul de a dezvolta o infecție bacteriană crește de aproape 20 de ori, potrivit www.medicalnewstoday.com. Același studiu a demonstrat că există o corelație și între utilizarea de șervețele intime și un risc crescut de apariție a unei infecții urinare.

Ce produse sunt benefice pentru igiena intimă?

Când vorbim de igiena intimă la femei, trebuie să ținem cont de faptul că vaginul are propriul sistem de auto-curățare, de aceea spălăturile interne nu doar că nu sunt necesare, ci pot fi și dăunătoare, deoarece pot distruge pH-ul vaginal și flora bacteriană, cu rol de protecție împotriva infecțiilor. Igiena intimă externă, în schimb, este recomandată pentru menținerea sănătății aparatului genital, deoarece previn acumularea de celule moarte sau alte materiale biologice ce pot favoriza dezvoltarea bacteriilor. Potrivit unui articol referitor la rolul igienei intime în sănătatea vulvo-vaginală, femeile ar trebui să se spele zilnic cu produse de curățare neparfumate. Gelul intim Beliema Pro-Sensitive (https://www.beliema.ro/) asigură o igienă intimă adaptată pielii sensibile, curătând delicat, hidratând și protejând împotriva iritației. Acesta ajută la menținerea echilibrului pH-ului vaginal și nu coține parfum sau coloranți, fiind potrivit și pentru femeile însărcinate.

Sfaturi pentru o igienă intima corectă

Pentru a menține sănătatea zonei intime, este important să fie evitați factorii ce pot provoca iritații. Astfel, pot fi prevenite apariția de inflamații sau a zonelor cu roșeață. Câteva sfaturi pentru o igienă corectă:

  • Spală-te cu apă călduță și șterge-te cu atenție cu un prosop curat.
  • Vaginul se curăță singur, în mod natural, cu ajutorul secrețiilor. Evită spălăturile intravaginale – acestea trebuie făcute doar dacă există o recomandare a medicului specialist.
  • Poartă doar lenjerie intimă din bumbac 100%. Materialele sintetice pot irita pielea sensibilă.
  • Clătește cu atenție lenjeria intimă, chiar și de două ori, și evită folosirea unei cantități mari de detergent.
  • Folosește un produs de curățare intimă fără parfum, în special dacă pielea zonei intime este sensibilă.
  • Schimbă la câteva ore absorbantul.
  • Evită spray-urile, deodorantele, uleiurile parfumate și pudra pentru zona intimă.
Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *