fbpx
Blog, Virasoothe

Manifestările cutanate ale COVID-19

Documentare despre manifestările cutanate ale COVID-19

Cu fiecare zi ce trece sub auspiciul pandemiei mondiale de coronavirus suntem din ce în ce mai conștienți că boala afectează mai multe părți ale organismului și nu doar plămânii. Cu alte cuvinte, poate afecta și pielea. Pe lângă simptomatologia specifică, oamenii infectați cu COVID-19 raportează și diferite simptome dermatologice, de la căderea părului până la erupții cutanate. Unele manifestări cutanate apar la scurt timp după infecție, în timp ce altele apar mai târziu sau în cazul unor boli mai severe. Majoritatea se îmbunătățesc cu timpul. Însă este esențial să le înțelegem în cazul în care ne confruntăm cu ele sau, și mai indicat, să prevenim infectarea cu coronavirus.

Manifestările cutanate ale COVID-19

Cercetătorii își concentrează eforturile în a înțelege ce cauzează aceste afecțiuni ale pielii, indiferent dacă este vorba de răspunsul imun al organismului la infecție sau dacă sunt implicați hormoni. Iată câteva dintre simptomele corelate cu COVID-19, de la cele mai frecvente la cele mai particulare:

  • Mici umflături sau pete roșii răspândite pe diferite zone ale corpului. Aceste așa-numite erupții maculopapuloase sunt asociate cu boli sau afecțiuni mai severe.
  • Piele de culoare roșie-vineție, cu aspect de pânză de paianjen. Acest simptom este un indicator al circulației sanguine deficitare și a apărut la pacienții mai în vârstă cu boli severe.
  • Simptome specifice copiilor, denumite în mod obișnuit „degetul COVID”. Acestea pot afecta mâinile, picioarele sau ambele membre în același timp. Pielea de culoare roșu-violet poate fi dureroasă și manifesta mâncărime, uneori apărând și mici vezicule sau pustule. Aceste leziuni apar adesea târziu în boală, după alte simptome și cel mai adesea la copii.
  • Urticaria, adică o erupție cutanată de culoare roz sau roșie care poate apărea sub formă de pete plate sau umflături. Erupția variază în dimensiunee și dispare, de obicei, în decurs de zece zile. Urticaria poate apărea în același timp cu alte simptome, la toate vârstele, și este asociată cu o boală mai severă.
  • Vezicule cu apă sau erupții veziculare sunt mici micro-vezicule umplute cu lichid care pot apărea la începutul bolii sau în orice moment, adesea pe mâini. Pacienții de vârstă mijlocie se confruntă mai frecvent cu această manifestare cutanată ca simptom al infecției cu coronavirus. Blisterele durează puțin peste zece zile și sunt asociate cu boala de severitate medie.
  • Efluviul telogen, cunoscut mai degrabă drept căderea părului, apare în asociere cu multe boli grave, inclusiv COVID-19. Acesta apare ca urmare a organismului care oprește activitatea „inutilă” în perioade de stres. Cu condiția ca nivelurile de fier ale oamenilor să fie normale, părul se va recupera în timp.

Ascultă semnalele pielii tale

Ne confruntăm cu o perioadă fără precedent. COVID-19 este o boală cu multe incertitudini, cu manifestări și simptomatologie diferite de la caz la caz. Unii pacienți sunt asimptomatici, alții prezintă simptomatologie ușoară pe care o interpretează ca având altă natură. Pe lângă simptomatologia specifică, manifestările cutanate ale COVID-19 pot exista și ele. Este important ca situația să fie tratată cu prudență și responsabilitate. De asemenea, oricât de aglomerat sau haotic ar fi stilul tău de viață, trebuie să îți faci timp pentru a asculta și observa semnalele pielii sau ale întregului organism. Ai grijă să ai grijă!

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.