fbpx
Blog, Flexitol

Metode de tratament pentru psoriazis

Trăind cu psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică, care determină acumularea rapidă a celulelor pielii. La rândul ei, această acumulare de celule determină descuamarea suprafeței pielii. Ciclul tipic de viață al unei celule cutanate este de o lună. La persoanele cu psoriazis, acest proces de producție poate avea loc în doar câteva zile. Din acest motiv, celulele pielii nu au timp să cadă și supraproducția rapidă duce la acumularea de celule ale pielii. Psoriazisul are mai multe cauze, de la cele de natură genetică până la factori externi care declanșează și întrețin erupția cutanată. În general, afecțiunea se manifestă la coate și genunchi, dar se poate extinde către orice zonă a corpului, de la scalp, la zona genitală. Pentru că este o afecțiune imprevizibilă și dificilă, următoarele rânduri își propun să-ți aducă în atenție posibilele opțiuni de tratament. 

Opțiuni de tratament pentru psoriazis

Deși poate suna descurajator, trebuie să știi că psoriazisul nu are leac. Tratamentele vizează reducerea inflamației, încetinirea creșterii celulelor pielii și îndepărtarea cojilor groase formate. În funcție de stadiul afecțiunii și de tipul de manifestare, tratamentele pentru psoriazis se împart în trei categorii:

1.Tratamente topice. Cremele și unguentele aplicate direct pe piele pot fi utile pentru reducerea psoriazisului ușor până la moderat. Tratamentele topice pentru psoriazis includ:

 • corticosteroizi topici
 • retinoizi topici
 • antralină
 • analogi de vitamina D
 • acid salicilic

2.Medicamente sistemice. Este posibil ca persoanele cu psoriazis moderat până la sever și cele care nu au răspuns bine la alte tipuri de tratament să fie nevoite să utilizeze medicamente orale sau injectate. Multe dintre aceste medicamente au efecte secundare severe. Tocmai de aceea, medicii le prescriu pentru perioade scurte de timp. Aceste medicamente includ:

 • metotrexat
 • ciclosporină
 • biologice
 • retinoizi

3.Terapia cu lumină. Acest tratament pentru psoriazis folosește ultraviolete (UV) sau lumină naturală. Lumina soarelui distruge celulele albe hiperactive din sânge, care atacă celulele sănătoase ale pielii și provoacă creșterea rapidă a celulelor. Atât lumina UVA, cât și UVB pot fi utile în reducerea simptomelor psoriazisului ușor până la moderat. Majoritatea persoanelor cu psoriazis moderat până la sever vor beneficia de o combinație de tratamente. Acest tip de terapie utilizează mai multe tipuri de tratament pentru a reduce simptomele. Unii oameni pot folosi același tratament toată viața lor. Este posibil ca alții să fie nevoiți să schimbe tratamente ocazional dacă pielea lor nu mai răspunde la ceea ce cândva a funcționat.

Recomandări dietetice pentru persoanele cu psoriazis

Alimentele nu pot vindeca psoriazisul, dar o dietă echilibrată ar putea reduce simptomele. Aceste modificări ale stilului de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor psoriazisului și la reducerea episoadelor de erupție:

1.Pierderea în greutate. Dacă ești supraponderal, pierderea în greutate poate reduce gravitatea afecțiunii. De asemenea, pierderea în greutate poate face tratamentele mai eficiente. Nu este clar cum interacționează greutatea cu psoriazisul, astfel încât, chiar dacă simptomele rămân neschimbate, pierderea în greutate este încă benefică pentru sănătatea ta generală.

2.Dietă sănătoasă. Redu aportul de grăsimi saturate. Acestea se găsesc în produsele de origine animală, cum ar fi carnea și lactatele. Crește aportul de proteine slabe care conțin acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, sardinele și creveții. Sursele vegetale de omega-3 includ nuci, semințe de in și soia.

3.Evitarea alimentelor declanșatoare. Anumite alimente provoacă inflamații. Evitarea următoarelor alimente ar putea ameliora considerabil simptomele:

 • carne roșie
 • zahar rafinat
 • hrană procesată
 • lactate

4.Ia în considerare administrarea de vitamine. Unii medici preferă o dietă bogată în vitamine în detrimentul vitaminelor sub formă de pilule. Cu toate acestea, chiar și cea mai sănătoasă persoană poate avea nevoie de ajutor pentru a obține necesarul de substanțe nutritive. Adresează-te medicului tău în legătură cu posibilitatea de a administra vitamine ca supliment la dieta pe care o urmezi.

Trăind cu această afecțiune

Viața cu psoriazis poate fi o provocare, dar cu abordarea corectă, poți reduce episoadele de erupție și poți trăi o viață sănătoasă și împlinită. Pe lângă recomandările dietetice, mai există un alt aspect care te va ajuta să faci față pe termen scurt și lung:

Stresul este un factor declanșator pentru psoriazis. Învățarea gestionării stresului te poate ajuta să reduci erupțiile și să ameliorezi simptomele. Încearcă următoarele pentru a-ți reduce stresul:

 • meditație și/ sau yoga
 • exerciții de respirație
 • plimbări în natură

Persoanele cu psoriazis sunt mai predispuse să experimenteze probleme cu depresia și stima de sine. Este posibil să te simți mai puțin încrezător atunci când apar noi zone afectate. Discuția cu prietenii și membrii familiei despre modul în care te afectează psoriazisul poate fi dificilă. Ciclul constant al afecțiunii poate fi și el frustrant. Este important să conștientizezi că toate aceste probleme emoționale sunt normale. Și este esențial să găsești o resursă pentru refugierea acestora. Fie că apelezi la ajutorul unui expert (psiholog, medic nutriționist), fie că vorbești cu alți oameni care se confruntă cu psoriazisul, fie că te autodisciplinezi în ceea ce privește obiceiurile alimentare și gestionarea stresului, nu renunța la a prioritiza sănătatea. Iar când pare că este greu, zâmbește! Vor veni și zile mai bune.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.