fbpx
Blog, Flexitol

Picior diabetic – ce este de făcut?

Picior diabetic - simptome, afecțiuni, prevenție și tratament.

Picior diabetic – ce este de făcut? Persoanele care sunt afectate de diabet sunt predispuse și la probleme cu picioarele. Dezvoltarea lor este cauzată de perioadele prelungite ale nivelului ridicat de zahăr din sânge. Cele mai frecvente afecțiuni ale piciorului diabetic sunt neuropatia diabetică și boala vasculară periferică. Ambele pot avea complicații grave. Citește mai multe despre problemele piciorului care pot apărea la persoanele cu diabet prost gestionat și ce trebuie să faci pentru o bună gestionare a afecțiunii.

Probleme ale piciorului diabetic

 • Neuropatia diabetică – Poate amorți picioarele, reducând conștientizarea rănilor și a infecțiilor. În timp, diabetul poate provoca leziuni nervoase care determină amorțeala la nivelul picioarelor. Această lipsă de senzație poate duce la un risc crescut de răni și afecțiuni. Dacă nu primești tratament pentru o infecție, problema poate deveni extrem de gravă.
 • Boala vasculară periferică – Diabetul duce la modificări ale vaselor de sânge, inclusiv ale arterelor. În bolile vasculare periferice, depozitele grase blochează vasele dincolo de creier și inimă. Boala vasculară periferică tinde să afecteze vasele de sânge care duc la extremități, cum ar fi mâinile și picioarele, reducând fluxul de sânge la nivelul acestora. Ulterior, fluxul sanguin redus determină apariția durerii, infecției și rănilor care se vindecă lent.

Simptomele piciorului diabetic diferă de la o persoană la alta și pot depinde de problemele specifice cu care se confruntă persoana respectivă în acel moment. Cu toate acestea, simptomele pot include:

 • Pierderea senzației
 • Amorțeală, senzație de furnicături
 • Răni care nu sunt însoțite de senzația de durere
 • Decolorarea pielii și modificări de temperatură

Picior diabetic – prevenție și gestionare

Prevenirea problemelor piciorului este esențială pentru persoanele care au diabet. Tocmai de aceea, trebuie să îți menții picioarele sănătoase și să fii vigilent cu privire la igiena piciorului. Așadar, respectă următorii pași:

 • Verifică starea picioarelor în fiecare zi: Examinează zilnic picioarele sau cere cuiva să verifice dacă există modificări sau răni.
 • Spală-ți picioarele zilnic: Menține-ți picioarele curate pentru a preveni infecțiile.
 • Poartă șosete de protecție: Protejează picioarele în orice moment cu șosete sau încălțăminte. Un pediatru poate recomanda încălțăminte specială care să ajute la prevenirea deformărilor. Nu alege șosete strâmte, pentru că există riscul să restricționeze fluxul de sânge.
 • Susține fluxul de sânge la picioare: Apelează la tot felul de exerciții pentru laba piciorului. Acestea ajută la menținerea fluxului sanguin sănătos la picioare.
 • Hidratează-ți picioarele. Pentru o hidratare profundă, alege o cremă care conține uree. O variantă eficientă este Flexitol. Formula hidratează pielea, tratează uscăciunea și asprimea pielii și menține umezeala în celulele epidermei. Flexitol se găsește atât în varianta balsam pentru picioare (inclusiv cel diabetic), cât și balsam pentru mâini. De asemenea, Flexitol este un complement excelent în tratamentul eczemelor și psoriazisului, determinând și reglând exfolierea stratului cornos al pielii. Rezultatele sunt vizibile după prima zi de utilizare.
 • De asemenea, este esențial să stai izolat și să apelezi la toate mijloacele de protecție în această perioadă. Infectarea cu noul virus COVID-19 poate agrava boli precum cele pulmonare, de inimă sau diabet, între altele.
Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.