fbpx
Blog, Flexitol

Pielea – structură, funcții, rol

Pielea este cel mai mare organ al organismului, având multe roluri și funcții. Totodată, are și multe potențiale probleme. Află cum o poți îngriji.

Pielea este cel mai mare organ al organismului și unul dintre cele mai complicate. Are multe roluri, între care protecție, sintetizarea vitaminei D, reglarea temperaturii, apărarea imunității. Totodată, are și multe potențiale probleme, peste 3.000 de tulburări și afecțiuni ale pielii. Află mai multe despre acest organ complex, care necesită deosebită atenție și îngrijire.

Structura pielii

Pielea este alcătuită din trei straturi, cunoscute sub numele de epidermă, dermă și stratul subcutanat. Aceste straturi sunt bine definite, dar împreună permit pielii să funcționeze eficient.

  • Epiderma este stratul celular exterior al pielii, care variază în grosime în funcție de locul corpului. În medie, are mai puțin de jumătate de milimetru grosime. Epiderma seamănă cu un „perete de cărămidă” de celule cunoscute sub numele de keratinocite, care sunt legate strâns între ele și acționează pentru a preveni libera circulație a umidității, a agenților patogeni și a substanțelor chimice în sau în afara corpului.
  • Derma se află sub epidermă și este de 20-30 de ori mai groasă. Acest strat alcătuit dintr-un strat dens de țesut fibros (colagen) și elastic (elastină). Derma conferă pielii integritatea, rezistența și elasticitatea sa; și adăpostește vasele de sânge, glandele sudoripare și sebacee și foliculii de păr, precum și nervii și receptorii lor.
  • Sub dermă se află stratul subcutanat (cunoscut și sub denumirea de hipoderm), un strat specializat de țesut adipos și fibros. Grosimea acestui strat variază în funcție de caracteristicile corpului unei persoane. Între rolurile hipodermei, se numără amortizarea corpului în caz de traumatisme externe, izolarea de frig și stocarea energiei.

Funcțiile pielii

Gama extraordinară de funcții îndeplinite de pielea sănătoasă include:

  • Funcționarea ca barieră – protejarea împotriva pierderilor de apă, precum și vătămărilor fizice și chimice.
  • Reglarea temperaturii corpului, controlul transferului de căldură din corp. Temperatura este reglată printr-o serie de moduri, cum ar fi dilatarea și constrângerea vaselor de sânge, răcirea prin evaporare datorită producției de transpirație și efectul izolator al firelor de păr de pe suprafața pielii.
  • Producția de Vitamina D, care ajută la prevenirea multor boli, inclusiv osteoporoza, cancerul, bolile de inimă, obezitatea și bolile neurologice.

Pielea – metode de îngrijire

Pielea are multe roluri importante și, prin urmare, trebuie tratată cu grijă. Multe persoane încep să se concentreze pe îngrijirea pielii doar după ce suferă o afecțiune la nivelul pielii. Cheia îngrijirii pielii constă în consecvență și rutină. Un regim de bază de protecție zilnică împotriva radiațiilor UV, împotriva iritațiilor și uscării excesive și ajutarea proprietăților barierei pielii (folosirea unui strat protector hidratant) va duce la îmbunătățirea vizibilă a pielii. Schimbarea produselor și rutinelor este, de obicei, contraproductivă, așa că este recomandat să găsești un produs care funcționează pentru tine și să îi rămâi fidel. Pentru o hidratare profundă, alege o cremă care conține uree. O variantă eficientă este Flexitol. Formula hidratează pielea, tratează uscăciunea și asprimea pielii și menține umezeala în celulele epidermei. De asemenea, Flexitol este un complement excelent în tratamentul eczemelor și psoriazisului, determinând și reglând exfolierea stratului cornos al pielii. Rezultatele sunt vizibile după prima zi de utilizare. Merită să îți îngrijești pielea, deoarece o vei purta în fiecare zi pentru tot restul vieții.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.