fbpx
Blog, Flexitol

Pielea – structură, funcții, rol

Din punct de vedere structural, straturile anatomice ale pielii sunt: epiderm, derm și hipoderm. Pentru o mai bună înțelegere a poziționării receptorilor și a percepției pielii drept un organ complex, cu multiple roluri de protecție, este important să cunoști structura analizatorului cutanat, format din epiderm, derm și hipoderm.

Funcții

Pielea este de multe ori percepută ca orice altceva în afară de un organ, dar aceasta este chiar cel mai greu organ al corpului omenesc, cântărind aproximativ 4 kg. Pielea constituie un înveliș cu rol protector, prezentând în același timp și o funcție senzitivă, prin sensibilitatea tactilă, termică, dureroasă, presională și vibratorie. Pe lângă funcția senzitivă, pielea mai îndeplinește următoarele roluri:

  • Reprezintă o barieră protectivă între organism și mediul extern;
  • Termoreglare, prin secreția produsă de glandele sudoripare;
  • Intervine în echilibrul acido-bazic, prin eliminare de acid lactic;
  • Are un rol important în metabolismul vitaminei D, deoarece la nivelul pielii se produce aceasta prin expunerea la lumina soarelui;
  • Absorbția unor vitamine liposolubile (A, E, K) și chiar a unor medicamente (pe bază de corticosteroizi, de asemenea, liposolubili);
  • Sinteza unor substanțe: keratina, melanina.

Piele crăpată

Cauzele crăpării pielii sunt de diverse naturi – dietă săracă în vitamine, sensibilitate excesivă a pielii, săpunuri sau apă dură, produse cosmetice folosite excesiv, dușuri fierbinți prelungite, îmbrăcăminte din material sintetic, atmosferă rece, uscată sau vânt puternic, expunere prelungită la căldură.

Tratament

Cea mai eficientă metodă de a scăpa de crăpăturile dureroase şi de pielea uscată constă în aplicarea unei creme care conține uree, în strat gros. De asemenea, administrarea vitaminelor, mineralelor și, în general, a unei diete bogate în nutrienți, precum și hidratarea corespunzătoare vor contribui la aspectul sănătos al pielii.

Flexitol balsam pentru mâini și călcâie conține Uree în concentrație de 25%, Parafină, Lanolină, unt de Shea și Vitamina E, cu rezultate vizibile după prima zi de utilizare. Compoziția nutrițională a acestui balsam a fost dezvoltată de producători împreună cu dermatologi pentru pielea iritată și uscată.

Ingredientele active inițiază procesul de hidratare intensă a dermei. Datorită compoziției sale, balsamul protejează pielea de diverse leziuni cauzate de pierderea de umiditate crescută. Balsamul  pentru mâini și picioare Flexitol este, de asemenea, recomandat în sezonul rece, perioadă în care hidratarea este atât de necesară. De asemenea, produsul este recomandat celor care au probleme cu pielea mâinilor din cauza utilizării detergenților. Totodată, Flexitol poate fi utilizat în siguranță de către persoanele cu diabet zaharat și reprezintă un complement în tratamentul eczemelor și psoriazisului.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.