fbpx
Blog, Hepathrombinum

Ultima lună de vară – sărbători, obiceiuri, gânduri

Ultima lună de vară 

Poate că vara se apropie de final, însă nu respinge oportunitățile de a crea, în continuare, cele mai frumoase amintiri. Deși august poate semăna un sentiment ușor de panică pe măsură ce finalul verii pare sa fie tot mai aproape, acesta nu reprezintă decât un moment în calendar.

Luna august, denumită popular și Gustar (gustatul ritual al boabelor de struguri) sau Secerar (luna secerișului) reprezintă ultima lună a verii. În această perioadă se coc, se mănâncă și se gustă cele mai multe fructe și legume ale anului, fiind una din lunile în care abundă recolte de tot soiul. Acum se încheie secerișul, satul se pregătește pentru arăturile de toamnă, femeile pregătesc rezervele pentru iarnă. Pe lângă multitudinea și diversitatea de legume și fructe, august este de asemenea o lună ce abundă în tradiții, obiceiuri și superstiții, datorate în mare parte sărbătorilor din această perioadă. Cele mai importante sărbători ale lunii august sunt:

  • Macaveii, Scoaterea Sfintei Cruci pe data de 1 august;
  • Probejenia sau Schimbarea la Față pe data de 6 august;
  • Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului pe data de 15 august;
  • Vartolomeii, Sfantul Apostol Bartolomeu, pe data de 25 august;
  • Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul pe data de 29 august.

Sfântă Mărie

Potrivit tradiției, în dimineața zilei de Sfântă Mărie, femeile mergeau la biserică și împărțeau struguri, prune, faguri de miere. Tot începând cu data de 15 august, în satul tradițional, se deschidea sezonul nunților, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului.

Deși august este o lună care abundă în sărbători și tradiții, pentru societatea modernă această lună este asociată mai degrabă cu vacanța, concediul, zilele de relaxare. Chiar dacă vara se apropie de final, nu înseamnă că odată cu venirea toamnei se încheie și starea de bine. Noi credem că nu trebuie să bifezi o destinație exotică pentru a profita din plin de vară, de viață. Te poti bucura de apus din propriul oraș, de un picnic la iarbă verde, de o zi la piscină, de o cină cu cei dragi în aer liber.

Indiferent de activitățile pe care le alegi, nu uita să-ți menții sănătatea circulației sanguine cu Hepathrombinum capsule, alături de un tratament local cu unguent sau gel.

 

Previous ArticleNext Article

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.