fbpx
Blog, Memoplus

Urmează un examen important? Nu e panică!

Examen de capacitate, bacalaureat, examen pentru permisul auto, examen de admitere, de specialitate, de evaluare competențe – indiferent ce vârstă ai avea, viața este o școală care te supune în permanență testelor și examenelor. Iar pentru a le absolvi, cel mai indicat este să…înveți. Și totuși, există și alte tips & tricks care te aduc mai aproape de rezultatul dorit. Află în continuare cum îți poți ajuta creierul să funcționeze mai bine în contextul unui examen, cât și în viața de zi cu zi.

Urmează un examen important? 6 sfaturi pentru a-l promova

Urmează un examen important în viața ta și simți cum treptat se instalează stresul, panica și emoțiile? Oamenii reacționează diferit la stres și au diferite moduri de a învăța, însă următoarele 6 sfaturi funcționează în stimularea creierului, indiferent de patternurile comportamentale.

Planifică. Dacă ești genul care planifică tot și are numeroase agende, probabil că îți va plăcea această recomandare. Dacă ești dezorganizat, o vei primi cu greu. Însă sub orice formă ai face-o – reminder pe telefon, post-it pe frigider sau notițe pe agendă – planificarea este cheia unei bune motivații. Fără un plan, tinzi să amâni sarcinile pe care le ai și să sfârșești privind serial după serial pe Netflix sau chiar preparând un dish marca Gordon Ramsay (în condițiile în care tu nu știi să gătești :-p). Chiar și 20 de minute dedicate zilnic pregătirii pentru examen sunt extrem de benefice pentru creierul tău și te apropie tot mai mult de statusul „admis”.

Ia pauze dese. Poate că există un sâmbure de adevăr în zicala „pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese”. Creierul nostru nu funcționează bine când suntem obosiți, în vreme ce starea de oboseală poate fi epuizantă și frustrantă. Asigură-te că te odihnești corespunzător, pentru că cercetările științifice asociază somnul de calitate cu productivitatea. La fel de benefică este și o pauză de 10 minute la fiecare oră care trece. O plimbare sau o gustare te relaxează și îți dau energia necesară pentru a continua cu plăcere și interes.

Mănâncă bine. La fel ca în cazul somnului, alimentația sănătoasă și la ore potrivite asigură o performanță bună. Previne foamea și asigură-te că ai 3 mese regulate pe zi, dimineața la prânz și seara. Chiar dacă există momente când ajungi să fii irascibil din cauza foamei, mănâncă echilibrat. Ouăle, nucile, spanacul, peștele gras sunt o alegere excelentă pentru a susține buna funcționare a activității cerebrale, în special a memoriei.

Fii creativ. Realizează-ți propriile materiale și tehnici de învățare și memorare. În loc să memorezi mecanic informații plictisitoare, încearcă să construiești hărți mentale, să subliniezi esențialul sau să faci diverse asocieri între informațiile ce trebuie învățate și aspecte din realitate, familiare ție.

Organizează-ți spațiul de lucru. Într-un mediu aglomerat, stresant și gălăgios nu se pot face prea multe lucruri pozitive. Eliberează-ți biroul de obiectele aglomerate și bucură-te de un spațiu minimalist și atrăgător pentru studiu. Dacă este frumos afară și te simți izolat la birou, parcul, cu aerul curat, ciripitul de vrăbiuțe și mirosul de iarbă proaspătă poate fi soluția ta.

Nu pune presiune pe tine. Probabil acesta este cel mai important sfat. Fiecare persoană are propriul ritm. Nu te simți descurajat dacă un prieten sau coleg tratează cu relaxare examenele din viața lui și are parte numai de reușite. Subliniază punctele-cheie din materia examenului, odihnește-te bine și fii blând cu tine – dacă îți îngrijești mintea, la rândul ei, te va răsplăti.

Un plus de memorie și concentrare

Așadar, cu aceste 6 recomandări ar trebui să treci printr-un examen fără să-ți pierzi mințile și cu statusul de admis. Ai fi surprins de efectele pozitive majore pe care odihna, hidratarea, alimentația corecte și oxigenarea creierului le au asupra activității cerebrale. Și în vreme ce MemoPlus are ingrediente atent selecționate cu efect în susținerea concentrării în perioadele de efort intelectual, trebuie să-ți îngrijești și antrenezi zilnic creierul, întocmai ca pe un mușchi. Ai grijă de creierul tău și multă baftă la examen!

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.