fbpx
Beliema, Blog

Uscăciunea vaginală: simptome, cauze și ameliorare

Multe femei se confruntă cu uscăciunea vaginală în diferite momente ale vieții lor. Cauzele pot fi multiple – dezechilibru hormonal, alăptat, urmarea anumitor tratamente. De asemenea, uscăciunea vaginală poate fi și un efect al menopauzei.

Secrețiile vaginale creează un mediu alcalin în care spermatozoizii pot supraviețui, totodată, acestea lubrifiind pereții vaginali. Pe măsură ce femeia înaintează în vârstă, schimbările hormonale pot face ca pereții vaginali să se subțieze. Iar aceasta înseamnă că mai puține celule vor asigura umezeală, ceea ce poate duce la uscăciune vaginală.

Uscăciunea vaginală poate apărea însă la orice vârstă și poate indica exista unor afecțiuni medicale.

Care sunt cauzele uscăciunii vaginale?

Nivelurile scăzute de estrogen sunt principala cauză a uscăciunii vaginale. Cantitatea de estrogen scade odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce duce la în final la instalarea menopauzei. Există însă și alte cauze care determină scăderea nivelului de estrogen. Potrivit www.healthline.com, acestea sunt:

 • Alăptatul
 • Fumatul
 • Depresia
 • Nivel ridicat de stres
 • Nașterea
 • Exerciții fizice intense
 • Anumite tratamente
 • Dușurile intravaginale

Diagnosticarea uscăciunii vaginale este făcută de medicul specialist pe baza istoricului medical și a unui consult ginecologic. Uneori, medicul va cere și efectuarea unei analize hormonale sau a unei analize de sânge, care ar putea indica ce cauzează uscăciunea vaginală.

Cum ameliorăm simptomele de uscăciune vaginală?

Pentru a ameliora uscăciunea zonei vaginale, este necesară identificarea cauzei. De regulă, se recomandă:

 • Evitarea săpunurilor parfumate atunci când se realizează igiena intimă
 • Folosirea de lubrifianți vaginali care asigură umezeală pe termen scurt
 • Aplicarea de estrogeni orali sau locali, pentru a asigura lubrifiere pe termen lung
 • Utilizarea de tablete vaginale special concepute pentru uscăciunea zonei intime
 • Există și uleiuri naturale care pot ameliora uscăciunea vaginală, arată https://my.clevelandclinic.org. Acestea sunt uleiul de struguri, de măsline, de migdale dulci sau de cocos. De asemenea, este important ca femeile care se confruntă cu uscăciunea intimă să comunice deschis cu partenerul despre această problemă. Lubrifierea vaginală depinde în mare măsură de excitare, astfel că partenerii pot aloca o perioadă mai mare pentru preludiu. Există și o gamă largă de lubrifianți ce pot fi folosiți în timpul sexului, de preferat cei pe bază de apă.

Alte căi prin care uscăciunea vaginală poate fi ameliorată sunt:

 • Sex regulat

Excitarea este un aliat natural care luptă împotriva uscăciunii vaginale. Circulația sângelui la nivelul țesutului vaginal crește în timpul excitării, ceea ce stimulează producția secreției vaginale. Preludiul și excitarea ajută la ameliorarea uscăciunii intime, contribuind la intensificarea plăcerii.

 • Evitarea produselor de igienă intimă

Multe produse cosmetice destinate îngrijirii zonei intime conțin parfum sau coloranți care pot irita sau usca țesutul vaginal. Este de preferat evitarea acestora, precum și a dușurilor intravaginale, care pot dezechilibra pH-ul vaginal. Nu uita că vaginul se curăță singur!

Sfaturi pentru o igienă intimă corectă

Este important să ții cont de câteva sfaturi pentru o igienă intimă corectă, astfel încât să eviți apariția uscăciunii sau a infecțiilor vaginale:

În timpul ciclului menstrual, folosește absorbante sau tampoane neparfumate, biodegradabile sau din bumbac, pe care să le schimbi de preferat la 2 ore.

Evită dușurile intravaginale! Vaginul are propriul sistem de autocurățare. În mod normal, secrețiile vaginale sunt incolore sau albicioase, fără miros, dar ele își pot schimba aspectul în cazul în care se folosesc pastile anticoncepționale, arată www.plannedparenthood.org.

 • Utilizează șervețele intime destinate îngrijirii zonei intime atunci când nu folosești propria toaletă și nu ai acces la duș.
 • Atunci când îți speli zona intimă, folosește un săpun fără parfum. Propunerea Beliema: Gelul intim Pro-Sensitive, fără parfum, conceput pentru igiena intimă zilnică și protecție împotriva iritațiilor, potrivit pentru pielea sensibilă.
Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *