fbpx
Blog, Virasoothe

Varicela – simptome, complicații, tratament

Varicela este o boală virală contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zoster. Principalul simptom este o erupție cutanată ce provoacă mâncărime. Infestarea cu varicelă este mai frecventă iarna și primăvara. Copiii cu varicelă nu trebuie să meargă la școală sau grădiniță până când ultimul blister nu s-a uscat. Anunță personalul școlii sau grădiniței dacă copilul tău are varicelă, pentru a preveni infestarea altor copii.

Pe lângă faptul că provoacă varicela, virusul varicelo-zoster poate provoca zona zoster la unele persoane care au mai avut varicelă. În urma unui episod de varicelă, virusul devine latent în celulele nervoase din organism. Însă acesta se poate reactiva, provocând zona zoster mai târziu în viață. Un adult din trei va fi afectat în timpul vieții, iar incidența și severitatea cresc odată cu vârsta.

Varicela este răspândită prin tusea sau strănutul persoanei infestate sau atingerea lichidului din blisterele de pe pielea unei persoane cu varicelă. Perioada de la infestare până la apariția erupției cutanate (perioada de incubație) este în jur de două săptămâni. Cu câteva zile înainte de apariția erupției cutanate, persoana poate să se simtă febrilă și să aibă dureri în gât și dureri de cap.

Complicații

Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, varicela este ușoară, iar persoana se recuperează pe deplin cu ajutorul unui tratament specific. Complicațiile apar în foarte puține cazuri. Varicela este mai severă la adulți și la oricine cu imunitate afectată. În cazul în care nu ești imunizată și ești însărcinată, evită contactul cu persoane care au varicelă și contactează-ți doctorul. Complicațiile posibile ale varicelei includ:

 • Cicatrici – varicela poate lăsa cicatrici pe piele
 • Celulită – un tip de infecție bacteriană a pielii
 • Pneumonie – infecția și inflamația plămânului pot apărea la adulți
 • Encefalita – inflamația creierului, care este de obicei ușoară, dar poate fi și severă
 • Tulburări de sângerare

Cum se tratează varicela?

Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor și reducerea riscului de complicații. Opțiunile pot include:

 • Odihna la pat
 • Consumul excesiv de lichide pentru a evita deshidratarea
 • Băi călduțe
 • Evitarea citricelor sau alimentelor sărate
 • Purtarea mănușilor pentru a preveni zgârierea – acestea pot fi folosite în cazul bebelușilor sau copiilor foarte mici
 • Totodată, ViraSoothe te ajută să suporți mai ușor varicela. ViraSoothe este un gel răcoritor, cu acțiune rapidă în varicelă. Conține Osmo 4, o tehnologie unică patentată, dovedită clinic ca ameliorând simptomele pruriginoase ale varicelei prin răcorirea pielii și, implicit, reducerea mâncărimii. Protejând mediul pielii, permite vindecarea naturală a acesteia, ceea ce ajută la reducerea apariției cicatricilor definitive.
Previous ArticleNext Article

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.