fbpx
Blog, Memoplus

Zece curiozități despre creier pe care trebuie să le știi

Creierul este cel mai complex organ al corpului, având capacitatea de a controla fiecare proces ce se desfășoară în organism. Are capacitatea de a primi și a transmite milioane de informații. Oamenii de știință continuă să caute răspunsuri la multe întrebări ce au legătură cu felul în care creierul funcționează. Munca pe care au depus-o până acum a dat naștere la numeroase curiozități despre creier.

Ce se întâmplă în creierul nostru?

Fascinanta activitate pe care creierul o desfășoară i-a făcut pe oamenii de știință să descopere curiozități despre creier. Universitatea Queensland a realizat și un top 10 al celor mai interesante curiozități despre creier. Iată care sunt acestea:

  1. În creierul uman există peste 100 de miliarde de neuroni. Cifra este similară cu cea a stelelor din Calea Lactee – fiecare dintre acești neuroni este conectat unul de altul prin sute sau mii de sinapse. Astfel, această curiozitate despre creier a scos la iveală faptul că legăturile respective nu sunt fixe. Ele se pot modifica în funcție de experiențele de viață prin care trecem.
  2. Datorită proprietății sale numite neuroplasticitate, creierul se schimbă în funcție de experiențele pe care le trăim – neroplasticitatea este una dintre cele mai importante proprietăți ale creierului, care ne permite să învățăm să ne adaptăm mediului de viață. Tot ea este o sursă care a dat naștere multor curiozități despre creier.
  3. Creierul continuă să producă neuroni pe tot parcursul vieții – acest proces poartă numele de neurogeneză și se petrece în anumite părți din creier. La oameni, aceasta se desfășoară în hipocamp – o structură ce joacă un rol esențial în capacitatea de memorare – și câmpul striat – parte a creierului responsabilă de mișcarea corpului.
  4. Semnalele transmise de neuroni pot avea viteze similare cu cele ale mașinilor de Formula 1 – aceste semnale sunt transmise cu o viteză aproximativă de 360 km/h și ajută neuronii să comunice între ei. Unii oameni de știință au studiat această curiozitate despre creier și neuroni, iar efortul lor a fost răsplătit cu Premiul Nobel în anul 1963.
  5. Unii specialiști susțin că partea dreaptă a creierului ar fi mai des folosită decât cea stângă. În realitate, niciuna din părțile creierului nu este folosită mai mult decât cealaltă.
  6. Unele animale pot să-și repare neuronii – oamenii nu-și pot regenera neuronii, însă unele animale, precum viermii, pot face asta. Plecând de la această curiozitate, cercetătorii încearcă să descopere cum este posibil acest proces, în speranța că vor identifica o metodă terapeutică pentru vindecarea rănilor cerebrale.
  7. Creierul este foarte eficient, funcționând cu doar 20 de wați – pentru a funcționa, un computer are nevoie de o putere cuprinsă între 65 și 250 W.
  8. Folosește 20% din energia corpului – creierul este organul care are nevoie de cea mai multă energie pentru a funcționa. 20% din energia corpului este utilizată de creier.
  9. Demența nu definește o singură afecțiune – demența este una dintre cele mai răspândite boli ale creierului. Unele studii arată că aceasta nu este o boală în sine, ci conține mai multe afecțiuni cauzate de deteriorarea țesuturilor cerebrale.
  10. Celulele creierului nu seamănă unele cu celelalte – cele 100 de miliarde de neuroni au forme și mărimi diferite, fiecare îndeplinind anumite funcții.

Ai grijă de sănătatea creierului tău și ajută-l să funcționeze perfect în fiecare zi, cu Memoplus.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.