fbpx
Blog, Proenzi

Zece posibile cauze ale durerilor articulare

Aștepți cu nerăbdare întâlnirea cu foștii colegi de facultate, să depănați împreună amintiri din vremea studenției. Te-ai pregătit pentru acest moment din timp, însă acum îți este greu să ieși din casă din cauza unor dureri articulare. Simți dureri articulare la genunchi, la degete și în zona spatelui, care îți strică buna dispoziție. Poate că un consult de specialitate ar fi potrivit pentru a afla ce îți provoacă aceste dureri articulare. Mai departe, îți vom prezenta care sunt cauzele posibile ce pot genera astfel de probleme.

 De ce ne confruntăm cu dureri articulare?

Cauzele care pot genera apariția unor dureri articulare pot fi multiple. Sunt determinate de unii factori de risc, dar și stilul de viață poate contribui la apariția durerilor articulare. Specialiștii healthline.com au făcut o analiză a celor mai frecvente cauze care pot determina apariția durerilor articulare:

  1. Bursita – reprezintă o inflamație a săculeților numiți „burse”, situați la nivelul articulațiilor și care au rolul de a facilita mobilitatea oaselor. Inflamația burselor limitează capacitatea de mișcare, iar din această cauză simțim dureri articulare. Osul nu se mai poate mișca în mod corespunzător și începe să doară.
  2. Lupusul – este o boală autoimună și apare atunci când sistemul imunitar începe să atace țesuturile corpului. Cele mai afectate sunt articulațiile. Atunci când simțim dureri articulare de mare intensitate, este posibil ca boala să se fi instalat deja în organism. Putem să o ținem sub supraveghere dacă o depistăm la timp, pe baza investigațiilor medicale.
  3. Guta – o altă afecțiune care generează dureri articulare intense este gura. Boala este determinată de prezența în sânge a unor cantități mari de acid uric. În trecut, guta era considerată „boala oamenilor bogați”, deoarece aceștia consumau multă carne de vânat, bogată în substanțe care pot genera apariția acestei afecțiuni. Istoria bolii este una îndelungată, fiind descrisă și de vechii egipteni. Implicațiile nivelului de acid uric în declanșarea simptomelor au fost însă descoperite abia în secolul al XIX-lea.
  4. Inflamația tendoanelor – efortul fizic intens și presiunea prea mare pusă pe membre pot genera inflamația tendoanelor, astfel putând să apară dureri de articulații. Pentru articulații sănătoase, se recomandă ca perioadele de efort intens să fie alternate cu scurte perioade de repaus. Sistemul muscular și osos se relaxează, iar simptomele de articulații dureroase se ameliorează.
  5. Infecții ale oaselor – prezența virusurilor în organism poate genera disfuncții la nivelul mai multor organe. Chiar și oasele pot fi afectate din cauza infecțiilor virale. Virusurile provoacă inflamații la nivelul articulațiilor oaselor și astfel pot apărea durerile articulare.
  6. Accidentările – este nevoie de un moment de neatenție, iar un mic accident casnic îți poate strica buna dispoziție pentru întreaga zi. Dacă te-ai lovit la genunchi în timp ce așezi așternuturile pe pat, poți suferi dureri articulare. De asemenea, dacă te-ai lovit la cot în timp ce ai grijă de peluza din fața casei, există riscul să te confrunți cu dureri articulare și musculare.
  7. Episoadele gripale – sezonul rece antrenează circulația virusurilor de răceală și gripă. Pe lângă simptomele respiratorii specifice, gripa poate provoca și dureri musculare și articulare. Atunci când te confrunți cu acest simptom, îți este foarte greu să te dai jos din pat, pentru că simți dureri în tot corpul.
  8. Alimentația necorespunzătoare – între buna funcționare a sistemului osos și alimentație există o legătură strânsă. Alimentele conțin substanțe nutritive de care sistemul osos are nevoie pentru a funcționa corespunzător. Un regim alimentar sărac în minerale precum calciul, potasiul sau magneziul poate provoca dureri articulare. Aceste substanțe întrețin buna funcționare a articulațiilor și le ajută să se lubrifieze astfel încât să nu creeze probleme în timpul mișcării.
  9. Excesul de zahăr – tuturor ne place să gustăm deserturi după o masă copioasă. Consumul excesiv de zahăr poate însă să ne provoace probleme și la nivelul articulațiilor, potrivit medicalnewstoday.com. Concentrațiile prea mari de zahăr din organism pot provoca inflamații la nivelul articulațiilor. Din cauza inflamațiilor, pot apărea durerile articulare.
  10. Excesul de mișcare – mișcarea este bună pentru organism, dar efortul fizic în exces poate provoca dureri articulare. Muchii și articulațiile trebuie încălzite înainte de mișcare, pentru a putea fi pregătite corespunzător. De asemenea, ritmul exercițiilor fizice trebuie crescut treptat.

Cum reduci intensitatea durerilor articulare

În funcție de cauza care ne provoacă dureri articulare, există mai multe opțiuni pentru ameliorarea acestora. Masajul cu geluri și creme din extracte din plante cu efect calmant poate scădea intensitatea durerilor. De asemenea, suplimentele alimentare pot reduce senzația de durere. Proenzi te ajută când ai probleme cu articulațiile. Conține nutrienți importanți pentru susținerea mușchilor și țesturilor cartilaginoase.

Previous ArticleNext Article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *