fbpx

Te confrunți cu stări neplăcute după masă?

Este posibil să știm care este cauza… și SOLUȚIA!

După consumul anumitor alimente, unii dintre noi experimentează stări și senzații neplăcute, care afectează ritmul obișnuit al vieții provocând stări de iritabilitate generală. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt asociate cu diverse afecțiuni digestive, alergii alimentare sau intoleranțe alimentare.

O intoleranță alimentară înseamnă incapacitatea organismului de a digera corect un aliment și se manifestă printr-o varietate de semne și simptome:

  • Urticarie (erupții pe piele care provoacă mâncărimi) sau doar mâncărimi foarte pronunțate ale pielii;
  • Tulburări digestive (greață, vărsături, dureri gastrice, balonare, gaze, constipație cronică sau diaree);
  • Dureri de cap, migrenă, dureri musculare;
  • Rinoree (secreţii nazale apoase), mâncărimi nazale, senzația de nas înfundat;
  • Lăcrimarea ochilor, ochi înroșiți, strănut, dificultăți în respirație;
  • Tulburări de ritm cardiac (bătăi neregulate ale inimii, puls cardiac crescut);
  • Oboseală cronică;
  • Anxietate inexplicabilă;
  • Ciclu menstrual neregulat, însoțit sau nu de durere menstruală severă.

Dacă te confrunți cu astfel de reacții în mod frecvent, este posibil să ai intoleranță la histamină.

Dar ce este histamina și ce înseamnă intoleranța la aceasta?

Histamina este un mediator chimic ce aparţine grupului aşa-numitelor amine biogene. Fiind o substanţă cu rol de mediator chimic, histamina are diferite funcţii în organism. În principal, histamina acţionează ca un mediator al proceselor inflamatorii în reacţiile alergice. Ca neurotransmiţător, intervine, printre altele, în reglarea ritmului somn-veghe şi în controlul apetitului, precum şi în capacitatea de învăţare şi memorare.

Histamina este produsă de celulele organismului uman, dar poate proveni şi din afara organismului, respectiv din alimentele pe care le consumăm.

Intoleranţa la histamină este consecinţa unui dezechilibru între histamina acumulată în organism şi capacitatea de degradare a acesteia. DiAminOxidaza (DAO) este cea mai importantă enzimă de degradare a histaminei. Dacă activitatea DiAminOxidazei (DAO) este scăzută, histamina se va acumula în sânge și va determina apariția simptomelor specifice intoleranţei la histamină.

Când dieta este bogată în alimente ce conţin histamină, activitatea DAO poate fi insuficientă, ceea ce duce la o descompunere întârziată a histaminei la nivelul intestinului. În plus, alcoolul şi anumite medicamente pot reduce semnificativ activitatea enzimatică a DAO.

Află aici mai multe informații despre cauzele intoleranței la histamină.

Putem controla simptomele asociate intoleranței la histamină?

Simptomele pot fi ameliorate printr-o dietă strictă cu evitarea alimentelor bogate în histamină, prin administrarea de antihistaminice sau prin suplimentarea de DiAminOxidază (DAO).

Dieta strictă presupune reducerea varietății din alimentație, care la rândul său poate provoca anumite carențe în organismul nostru. „Alimentația sănătoasă” este pe buzele tuturor, însă ce presupune ea, mai exact? O alimentație sănătoasă trebuie înțeleasă în termeni de varietate și moderație. Dieta corectă este aceea care implică o varietate de alimente – carne, legume, fructe, cereale. Cu alte cuvinte, nu putem mânca cinci zile la rând doar salată și considera că am mâncat sănătos. Cheia este varietatea.

Antihistaminicele sunt o clasă de medicamente utilizate adesea pentru inhibarea secreției de histamină, fără să suplimenteze deficitul de DiAminOxidază. Tratează simptomele alergice cauzate de excesul de histamină, dar nu rezolvă cauza intoleranței la histamină și nu pot fi utilizate preventiv.

Suplimentarea de DiAminOxidază (DAO) poate fi o soluție eficientă pentru prevenirea simptomelor intoleranței la histamină.

Simptome provocate de intoleranța la histamină:

  • Tulburări digestive (sindrom de colon iritabil, dureri gastrice, flatulență, diaree)
  • Rinoree (secreţii nazale apoase)
  • Erupții cutanate (înroșirea și mâncărimea pielii)
  • Tulburări de ritm (bătăi neregulate ale inimii, puls cardiac crescut)
  • Dureri musculare, dureri de cap, migrenă
  • Oboseală cronică




Simptomele pot fi ameliorate prin:

  • Dietă strictă cu evitarea alimentelor bogate în histamină
  • Antihistaminice
  • Suplimentare de DiAminOxidază (DAO)

Cauzele intoleranței la histamină:

Intoleranța la histamină se manifestă clinic în momentul în care în organism se găsește o cantitate de histamină, pe care acesta nu o poate degrada.

DiAminOxidaza (DAO) este cea mai importantă enzimă de degradare a histaminei. Dacă activitatea DiAminOxidazei (DAO) este scăzută, histamina se va acumula în sânge.

Deficitul de DiAminOxidază (DAO) poate fi primar (determinat genetic) sau secundar anumitor boli (boli inflamatorii intestinale).

Când dieta este bogată în alimente ce conţin histamină, activitatea DAO poate fi insuficientă, ceea ce duce la o descompunere întârziată a histaminei la nivelul intestinului. În plus, alcoolul si anumite medicamente pot reduce semnificativ activitatea DAO.

Medicamente care eliberează histamina sau inhibă DAO:

  • Miorelaxante: pancuroniu, alcuroniu, D-tubocurarina;
  • Narcotice: tiopental;
  • Analgezice şi antiinflamatorii: acid acetilsalicilic, metamizol, antiinflamatorii nesteroidiene, opioide;
  • Anestezice locale: prilocaina;
  • Anti-hipertensive: verapamil, alprenolol, dihidralazina;
  • Antiaritmice: propafenona;
  • Antidepresive: amitriptilina.

Alimente cu conținut ridicat de histamină care cauzează simptomele:

  • Brânza maturată;
  • Alimente fermentate, murături (varză murată, castraveţi muraţi);
  • Albuş de ou;
  • Mezeluri afumate (salam, cârnați, șuncă afumată);
  • Alcool (vin roșu și șampanie);
  • Cacao (inclusiv ciocolata);
  • Leguminoase (năut, soia,linte, fasole), nuci, dulciuri sau snacks-uri cu aditivi și coloranți;
  • Oțet;
  • Fructe de mare, pește;
  • Legume (roșii, spanac, vinete, avocado);
  • Fructe (căpșune, ananas, banane, citrice, zmeură).

Alimente tolerate:

  • Legume: ardei gras, morcov, conopidă, țelină, dovlecei, castravete, andive, salată iceberg, sparanghel, ceapă albă, oregano, pătrunjel, rozmarin;
  • Fructe:  mere, coacăze, cireşe, struguri, vişine, caise, nectarine, rodie (nivelul aminelor în fructe creşte cu cât acestea sunt mai coapte);
  • Alimente de origine vegetală sau care conţin făină: orez, biscuiţi si prăjituri de orez, tăiţei de orez, quinoa, cartofi nedecojiţi, ovăz, cartofi dulci, făină de porumb;
  • Gălbenuş de ou, ouă de prepeliţă;
  • Produse lactate: unt, brânză proaspătă, lapte UHT, mozzarella, ricotta, mascarpone, lapte de capră, lapte de oaie.

Consumaţi alimente cât mai proaspete. Cu cât carnea şi peştele sunt mai vechi, cu atât mai mult creşte nivelul de histamină. Carnea proaspătă nu conţine histamină. Nu gătiți carnea excesiv. Consumaţi carnea gătită în aceeaşi zi. Evitaţi să consumaţi carnea gătită de la o zi la alta. Evitaţi produsele procesate.

Intoleranța la histamină

După consumul anumitor alimente, unii dintre noi experimentează stări și senzații neplăcute, care afectează ritmul obișnuit al vieții provocând stări de iritabilitate generală. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt asociate cu diverse afecțiuni digestive, alergii alimentare sau intoleranțe alimentare.

O intoleranță alimentară înseamnă incapacitatea organismului de a digera corect un aliment și se manifestă printr-o varietate de semne și simptome:

  • Urticarie (erupții pe piele care provoacă mâncărimi) sau doar mâncărimi foarte pronunțate ale pielii;
  • Tulburări digestive (greață, vărsături, dureri gastrice, balonare, gaze, constipație cronică sau diaree);
  • Dureri de cap, migrenă, dureri musculare;
  • Rinoree (secreţii nazale apoase), mâncărimi nazale, senzația de nas înfundat;
  • Lăcrimarea ochilor, ochi înroșiți, strănut, dificultăți în respirație;
  • Tulburări de ritm cardiac (bătăi neregulate ale inimii, puls cardiac crescut);
  • Oboseală cronică;
  • Anxietate inexplicabilă;
  • Ciclu menstrual neregulat, însoțit sau nu de durere menstruală severă.

Dacă te confrunți cu astfel de reacții în mod frecvent, este posibil să ai intoleranță la histamină.

Dar ce este histamina și ce înseamnă intoleranța la aceasta?

Histamina este un mediator chimic ce aparţine grupului aşa-numitelor amine biogene. Fiind o substanţă cu rol de mediator chimic, histamina are diferite funcţii în organism. În principal, histamina acţionează ca un mediator al proceselor inflamatorii în reacţiile alergice. Ca neurotransmiţător, intervine, printre altele, în reglarea ritmului somn-veghe şi în controlul apetitului, precum şi în capacitatea de învăţare şi memorare.

Histamina este produsă de celulele organismului uman, dar poate proveni şi din afara organismului, respectiv din alimentele pe care le consumăm.

Intoleranţa la histamină este consecinţa unui dezechilibru între histamina acumulată în organism şi capacitatea de degradare a acesteia. DiAminOxidaza (DAO) este cea mai importantă enzimă de degradare a histaminei. Dacă activitatea DiAminOxidazei (DAO) este scăzută, histamina se va acumula în sânge și va determina apariția simptomelor specifice intoleranţei la histamină.

Când dieta este bogată în alimente ce conţin histamină, activitatea DAO poate fi insuficientă, ceea ce duce la o descompunere întârziată a histaminei la nivelul intestinului. În plus, alcoolul şi anumite medicamente pot reduce semnificativ activitatea enzimatică a DAO.

Află aici mai multe informații despre cauzele intoleranței la histamină.

Putem controla simptomele asociate intoleranței la histamină?

Simptomele pot fi ameliorate printr-o dietă strictă cu evitarea alimentelor bogate în histamină, prin administrarea de antihistaminice sau prin suplimentarea de DiAminOxidază (DAO).

Dieta strictă presupune reducerea varietății din alimentație, care la rândul său poate provoca anumite carențe în organismul nostru. „Alimentația sănătoasă” este pe buzele tuturor, însă ce presupune ea, mai exact? O alimentație sănătoasă trebuie înțeleasă în termeni de varietate și moderație. Dieta corectă este aceea care implică o varietate de alimente – carne, legume, fructe, cereale. Cu alte cuvinte, nu putem mânca cinci zile la rând doar salată și considera că am mâncat sănătos. Cheia este varietatea.

Antihistaminicele sunt o clasă de medicamente utilizate adesea pentru inhibarea secreției de histamină, fără să suplimenteze deficitul de DiAminOxidază. Tratează simptomele alergice cauzate de excesul de histamină, dar nu rezolvă cauza intoleranței la histamină și nu pot fi utilizate preventiv.

Suplimentarea de DiAminOxidază (DAO) poate fi o soluție eficientă pentru prevenirea simptomelor intoleranței la histamină.

Simptomatologie

Simptome provocate de intoleranța la histamină:

  • Tulburări digestive (sindrom de colon iritabil, dureri gastrice, flatulență, diaree)
  • Rinoree (secreţii nazale apoase)
  • Erupții cutanate (înroșirea și mâncărimea pielii)
  • Tulburări de ritm (bătăi neregulate ale inimii, puls cardiac crescut)
  • Dureri musculare, dureri de cap, migrenă
  • Oboseală cronică




Simptomele pot fi ameliorate prin:

  • Dietă strictă cu evitarea alimentelor bogate în histamină
  • Antihistaminice
  • Suplimentare de DiAminOxidază (DAO)
Cauze

Cauzele intoleranței la histamină:

Intoleranța la histamină se manifestă clinic în momentul în care în organism se găsește o cantitate de histamină, pe care acesta nu o poate degrada.

DiAminOxidaza (DAO) este cea mai importantă enzimă de degradare a histaminei. Dacă activitatea DiAminOxidazei (DAO) este scăzută, histamina se va acumula în sânge.

Deficitul de DiAminOxidază (DAO) poate fi primar (determinat genetic) sau secundar anumitor boli (boli inflamatorii intestinale).

Când dieta este bogată în alimente ce conţin histamină, activitatea DAO poate fi insuficientă, ceea ce duce la o descompunere întârziată a histaminei la nivelul intestinului. În plus, alcoolul si anumite medicamente pot reduce semnificativ activitatea DAO.

Medicamente care eliberează histamina sau inhibă DAO:

  • Miorelaxante: pancuroniu, alcuroniu, D-tubocurarina;
  • Narcotice: tiopental;
  • Analgezice şi antiinflamatorii: acid acetilsalicilic, metamizol, antiinflamatorii nesteroidiene, opioide;
  • Anestezice locale: prilocaina;
  • Anti-hipertensive: verapamil, alprenolol, dihidralazina;
  • Antiaritmice: propafenona;
  • Antidepresive: amitriptilina.

Alimente cu conținut ridicat de histamină care cauzează simptomele:

  • Brânza maturată;
  • Alimente fermentate, murături (varză murată, castraveţi muraţi);
  • Albuş de ou;
  • Mezeluri afumate (salam, cârnați, șuncă afumată);
  • Alcool (vin roșu și șampanie);
  • Cacao (inclusiv ciocolata);
  • Leguminoase (năut, soia,linte, fasole), nuci, dulciuri sau snacks-uri cu aditivi și coloranți;
  • Oțet;
  • Fructe de mare, pește;
  • Legume (roșii, spanac, vinete, avocado);
  • Fructe (căpșune, ananas, banane, citrice, zmeură).

Alimente tolerate:

  • Legume: ardei gras, morcov, conopidă, țelină, dovlecei, castravete, andive, salată iceberg, sparanghel, ceapă albă, oregano, pătrunjel, rozmarin;
  • Fructe:  mere, coacăze, cireşe, struguri, vişine, caise, nectarine, rodie (nivelul aminelor în fructe creşte cu cât acestea sunt mai coapte);
  • Alimente de origine vegetală sau care conţin făină: orez, biscuiţi si prăjituri de orez, tăiţei de orez, quinoa, cartofi nedecojiţi, ovăz, cartofi dulci, făină de porumb;
  • Gălbenuş de ou, ouă de prepeliţă;
  • Produse lactate: unt, brânză proaspătă, lapte UHT, mozzarella, ricotta, mascarpone, lapte de capră, lapte de oaie.

Consumaţi alimente cât mai proaspete. Cu cât carnea şi peştele sunt mai vechi, cu atât mai mult creşte nivelul de histamină. Carnea proaspătă nu conţine histamină. Nu gătiți carnea excesiv. Consumaţi carnea gătită în aceeaşi zi. Evitaţi să consumaţi carnea gătită de la o zi la alta. Evitaţi produsele procesate.

După consumul anumitor alimente, unii dintre noi experimentează stări și senzații neplăcute, care afectează ritmul obișnuit al vieții provocând stări de iritabilitate generală. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt asociate cu diverse afecțiuni digestive, alergii alimentare sau intoleranțe alimentare.

O intoleranță alimentară înseamnă incapacitatea organismului de a digera corect un aliment și se manifestă printr-o varietate de semne și simptome:

  • Urticarie (erupții pe piele care provoacă mâncărimi) sau doar mâncărimi foarte pronunțate ale pielii;
  • Tulburări digestive (greață, vărsături, dureri gastrice, balonare, gaze, constipație cronică sau diaree);
  • Dureri de cap, migrenă, dureri musculare;
  • Rinoree (secreţii nazale apoase), mâncărimi nazale, senzația de nas înfundat;
  • Lăcrimarea ochilor, ochi înroșiți, strănut, dificultăți în respirație;
  • Tulburări de ritm cardiac (bătăi neregulate ale inimii, puls cardiac crescut);
  • Oboseală cronică;
  • Anxietate inexplicabilă;
  • Ciclu menstrual neregulat, însoțit sau nu de durere menstruală severă.

Dacă te confrunți cu astfel de reacții în mod frecvent, este posibil să ai intoleranță la histamină.

Dar ce este histamina și ce înseamnă intoleranța la aceasta?

Histamina este un mediator chimic ce aparţine grupului aşa-numitelor amine biogene. Fiind o substanţă cu rol de mediator chimic, histamina are diferite funcţii în organism. În principal, histamina acţionează ca un mediator al proceselor inflamatorii în reacţiile alergice. Ca neurotransmiţător, intervine, printre altele, în reglarea ritmului somn-veghe şi în controlul apetitului, precum şi în capacitatea de învăţare şi memorare.

Histamina este produsă de celulele organismului uman, dar poate proveni şi din afara organismului, respectiv din alimentele pe care le consumăm.

Intoleranţa la histamină este consecinţa unui dezechilibru între histamina acumulată în organism şi capacitatea de degradare a acesteia. DiAminOxidaza (DAO) este cea mai importantă enzimă de degradare a histaminei. Dacă activitatea DiAminOxidazei (DAO) este scăzută, histamina se va acumula în sânge și va determina apariția simptomelor specifice intoleranţei la histamină.

Când dieta este bogată în alimente ce conţin histamină, activitatea DAO poate fi insuficientă, ceea ce duce la o descompunere întârziată a histaminei la nivelul intestinului. În plus, alcoolul şi anumite medicamente pot reduce semnificativ activitatea enzimatică a DAO.

Află aici mai multe informații despre cauzele intoleranței la histamină.

Putem controla simptomele asociate intoleranței la histamină?

Simptomele pot fi ameliorate printr-o dietă strictă cu evitarea alimentelor bogate în histamină, prin administrarea de antihistaminice sau prin suplimentarea de DiAminOxidază (DAO).

Dieta strictă presupune reducerea varietății din alimentație, care la rândul său poate provoca anumite carențe în organismul nostru. „Alimentația sănătoasă” este pe buzele tuturor, însă ce presupune ea, mai exact? O alimentație sănătoasă trebuie înțeleasă în termeni de varietate și moderație. Dieta corectă este aceea care implică o varietate de alimente – carne, legume, fructe, cereale. Cu alte cuvinte, nu putem mânca cinci zile la rând doar salată și considera că am mâncat sănătos. Cheia este varietatea.

Antihistaminicele sunt o clasă de medicamente utilizate adesea pentru inhibarea secreției de histamină, fără să suplimenteze deficitul de DiAminOxidază. Tratează simptomele alergice cauzate de excesul de histamină, dar nu rezolvă cauza intoleranței la histamină și nu pot fi utilizate preventiv.

Suplimentarea de DiAminOxidază (DAO) poate fi o soluție eficientă pentru prevenirea simptomelor intoleranței la histamină.

Simptome provocate de intoleranța la histamină:

  • Tulburări digestive (sindrom de colon iritabil, dureri gastrice, flatulență, diaree)
  • Rinoree (secreţii nazale apoase)
  • Erupții cutanate (înroșirea și mâncărimea pielii)
  • Tulburări de ritm (bătăi neregulate ale inimii, puls cardiac crescut)
  • Dureri musculare, dureri de cap, migrenă
  • Oboseală cronică




Simptomele pot fi ameliorate prin:

  • Dietă strictă cu evitarea alimentelor bogate în histamină
  • Antihistaminice
  • Suplimentare de DiAminOxidază (DAO)

Cauzele intoleranței la histamină:

Intoleranța la histamină se manifestă clinic în momentul în care în organism se găsește o cantitate de histamină, pe care acesta nu o poate degrada.

DiAminOxidaza (DAO) este cea mai importantă enzimă de degradare a histaminei. Dacă activitatea DiAminOxidazei (DAO) este scăzută, histamina se va acumula în sânge.

Deficitul de DiAminOxidază (DAO) poate fi primar (determinat genetic) sau secundar anumitor boli (boli inflamatorii intestinale).

Când dieta este bogată în alimente ce conţin histamină, activitatea DAO poate fi insuficientă, ceea ce duce la o descompunere întârziată a histaminei la nivelul intestinului. În plus, alcoolul si anumite medicamente pot reduce semnificativ activitatea DAO.

Medicamente care eliberează histamina sau inhibă DAO:

  • Miorelaxante: pancuroniu, alcuroniu, D-tubocurarina;
  • Narcotice: tiopental;
  • Analgezice şi antiinflamatorii: acid acetilsalicilic, metamizol, antiinflamatorii nesteroidiene, opioide;
  • Anestezice locale: prilocaina;
  • Anti-hipertensive: verapamil, alprenolol, dihidralazina;
  • Antiaritmice: propafenona;
  • Antidepresive: amitriptilina.

Alimente cu conținut ridicat de histamină care cauzează simptomele:

  • Brânza maturată;
  • Alimente fermentate, murături (varză murată, castraveţi muraţi);
  • Albuş de ou;
  • Mezeluri afumate (salam, cârnați, șuncă afumată);
  • Alcool (vin roșu și șampanie);
  • Cacao (inclusiv ciocolata);
  • Leguminoase (năut, soia,linte, fasole), nuci, dulciuri sau snacks-uri cu aditivi și coloranți;
  • Oțet;
  • Fructe de mare, pește;
  • Legume (roșii, spanac, vinete, avocado);
  • Fructe (căpșune, ananas, banane, citrice, zmeură).

Alimente tolerate:

  • Legume: ardei gras, morcov, conopidă, țelină, dovlecei, castravete, andive, salată iceberg, sparanghel, ceapă albă, oregano, pătrunjel, rozmarin;
  • Fructe:  mere, coacăze, cireşe, struguri, vişine, caise, nectarine, rodie (nivelul aminelor în fructe creşte cu cât acestea sunt mai coapte);
  • Alimente de origine vegetală sau care conţin făină: orez, biscuiţi si prăjituri de orez, tăiţei de orez, quinoa, cartofi nedecojiţi, ovăz, cartofi dulci, făină de porumb;
  • Gălbenuş de ou, ouă de prepeliţă;
  • Produse lactate: unt, brânză proaspătă, lapte UHT, mozzarella, ricotta, mascarpone, lapte de capră, lapte de oaie.

Consumaţi alimente cât mai proaspete. Cu cât carnea şi peştele sunt mai vechi, cu atât mai mult creşte nivelul de histamină. Carnea proaspătă nu conţine histamină. Nu gătiți carnea excesiv. Consumaţi carnea gătită în aceeaşi zi. Evitaţi să consumaţi carnea gătită de la o zi la alta. Evitaţi produsele procesate.

Intoleranța la histamină

După consumul anumitor alimente, unii dintre noi experimentează stări și senzații neplăcute, care afectează ritmul obișnuit al vieții provocând stări de iritabilitate generală. De cele mai multe ori, aceste simptome sunt asociate cu diverse afecțiuni digestive, alergii alimentare sau intoleranțe alimentare.

O intoleranță alimentară înseamnă incapacitatea organismului de a digera corect un aliment și se manifestă printr-o varietate de semne și simptome:

  • Urticarie (erupții pe piele care provoacă mâncărimi) sau doar mâncărimi foarte pronunțate ale pielii;
  • Tulburări digestive (greață, vărsături, dureri gastrice, balonare, gaze, constipație cronică sau diaree);
  • Dureri de cap, migrenă, dureri musculare;
  • Rinoree (secreţii nazale apoase), mâncărimi nazale, senzația de nas înfundat;
  • Lăcrimarea ochilor, ochi înroșiți, strănut, dificultăți în respirație;
  • Tulburări de ritm cardiac (bătăi neregulate ale inimii, puls cardiac crescut);
  • Oboseală cronică;
  • Anxietate inexplicabilă;
  • Ciclu menstrual neregulat, însoțit sau nu de durere menstruală severă.

Dacă te confrunți cu astfel de reacții în mod frecvent, este posibil să ai intoleranță la histamină.

Dar ce este histamina și ce înseamnă intoleranța la aceasta?

Histamina este un mediator chimic ce aparţine grupului aşa-numitelor amine biogene. Fiind o substanţă cu rol de mediator chimic, histamina are diferite funcţii în organism. În principal, histamina acţionează ca un mediator al proceselor inflamatorii în reacţiile alergice. Ca neurotransmiţător, intervine, printre altele, în reglarea ritmului somn-veghe şi în controlul apetitului, precum şi în capacitatea de învăţare şi memorare.

Histamina este produsă de celulele organismului uman, dar poate proveni şi din afara organismului, respectiv din alimentele pe care le consumăm.

Intoleranţa la histamină este consecinţa unui dezechilibru între histamina acumulată în organism şi capacitatea de degradare a acesteia. DiAminOxidaza (DAO) este cea mai importantă enzimă de degradare a histaminei. Dacă activitatea DiAminOxidazei (DAO) este scăzută, histamina se va acumula în sânge și va determina apariția simptomelor specifice intoleranţei la histamină.

Când dieta este bogată în alimente ce conţin histamină, activitatea DAO poate fi insuficientă, ceea ce duce la o descompunere întârziată a histaminei la nivelul intestinului. În plus, alcoolul şi anumite medicamente pot reduce semnificativ activitatea enzimatică a DAO.

Află aici mai multe informații despre cauzele intoleranței la histamină.

Putem controla simptomele asociate intoleranței la histamină?

Simptomele pot fi ameliorate printr-o dietă strictă cu evitarea alimentelor bogate în histamină, prin administrarea de antihistaminice sau prin suplimentarea de DiAminOxidază (DAO).

Dieta strictă presupune reducerea varietății din alimentație, care la rândul său poate provoca anumite carențe în organismul nostru. „Alimentația sănătoasă” este pe buzele tuturor, însă ce presupune ea, mai exact? O alimentație sănătoasă trebuie înțeleasă în termeni de varietate și moderație. Dieta corectă este aceea care implică o varietate de alimente – carne, legume, fructe, cereale. Cu alte cuvinte, nu putem mânca cinci zile la rând doar salată și considera că am mâncat sănătos. Cheia este varietatea.

Antihistaminicele sunt o clasă de medicamente utilizate adesea pentru inhibarea secreției de histamină, fără să suplimenteze deficitul de DiAminOxidază. Tratează simptomele alergice cauzate de excesul de histamină, dar nu rezolvă cauza intoleranței la histamină și nu pot fi utilizate preventiv.

Suplimentarea de DiAminOxidază (DAO) poate fi o soluție eficientă pentru prevenirea simptomelor intoleranței la histamină.

Simptomatologie

Simptome provocate de intoleranța la histamină:

  • Tulburări digestive (sindrom de colon iritabil, dureri gastrice, flatulență, diaree)
  • Rinoree (secreţii nazale apoase)
  • Erupții cutanate (înroșirea și mâncărimea pielii)
  • Tulburări de ritm (bătăi neregulate ale inimii, puls cardiac crescut)
  • Dureri musculare, dureri de cap, migrenă
  • Oboseală cronică




Simptomele pot fi ameliorate prin:

  • Dietă strictă cu evitarea alimentelor bogate în histamină
  • Antihistaminice
  • Suplimentare de DiAminOxidază (DAO)
Cauze

Cauzele intoleranței la histamină:

Intoleranța la histamină se manifestă clinic în momentul în care în organism se găsește o cantitate de histamină, pe care acesta nu o poate degrada.

DiAminOxidaza (DAO) este cea mai importantă enzimă de degradare a histaminei. Dacă activitatea DiAminOxidazei (DAO) este scăzută, histamina se va acumula în sânge.

Deficitul de DiAminOxidază (DAO) poate fi primar (determinat genetic) sau secundar anumitor boli (boli inflamatorii intestinale).

Când dieta este bogată în alimente ce conţin histamină, activitatea DAO poate fi insuficientă, ceea ce duce la o descompunere întârziată a histaminei la nivelul intestinului. În plus, alcoolul si anumite medicamente pot reduce semnificativ activitatea DAO.

Medicamente care eliberează histamina sau inhibă DAO:

  • Miorelaxante: pancuroniu, alcuroniu, D-tubocurarina;
  • Narcotice: tiopental;
  • Analgezice şi antiinflamatorii: acid acetilsalicilic, metamizol, antiinflamatorii nesteroidiene, opioide;
  • Anestezice locale: prilocaina;
  • Anti-hipertensive: verapamil, alprenolol, dihidralazina;
  • Antiaritmice: propafenona;
  • Antidepresive: amitriptilina.

Alimente cu conținut ridicat de histamină care cauzează simptomele:

  • Brânza maturată;
  • Alimente fermentate, murături (varză murată, castraveţi muraţi);
  • Albuş de ou;
  • Mezeluri afumate (salam, cârnați, șuncă afumată);
  • Alcool (vin roșu și șampanie);
  • Cacao (inclusiv ciocolata);
  • Leguminoase (năut, soia,linte, fasole), nuci, dulciuri sau snacks-uri cu aditivi și coloranți;
  • Oțet;
  • Fructe de mare, pește;
  • Legume (roșii, spanac, vinete, avocado);
  • Fructe (căpșune, ananas, banane, citrice, zmeură).

Alimente tolerate:

  • Legume: ardei gras, morcov, conopidă, țelină, dovlecei, castravete, andive, salată iceberg, sparanghel, ceapă albă, oregano, pătrunjel, rozmarin;
  • Fructe:  mere, coacăze, cireşe, struguri, vişine, caise, nectarine, rodie (nivelul aminelor în fructe creşte cu cât acestea sunt mai coapte);
  • Alimente de origine vegetală sau care conţin făină: orez, biscuiţi si prăjituri de orez, tăiţei de orez, quinoa, cartofi nedecojiţi, ovăz, cartofi dulci, făină de porumb;
  • Gălbenuş de ou, ouă de prepeliţă;
  • Produse lactate: unt, brânză proaspătă, lapte UHT, mozzarella, ricotta, mascarpone, lapte de capră, lapte de oaie.

Consumaţi alimente cât mai proaspete. Cu cât carnea şi peştele sunt mai vechi, cu atât mai mult creşte nivelul de histamină. Carnea proaspătă nu conţine histamină. Nu gătiți carnea excesiv. Consumaţi carnea gătită în aceeaşi zi. Evitaţi să consumaţi carnea gătită de la o zi la alta. Evitaţi produsele procesate.

DAOSiN® – eficient în intoleranța la histamină

  • Este un supliment alimentar, unic în România, care conţine DiAmiOxidază (DAO) de origine naturală.
  • Te ajută să tolerezi alimente care în mod normal îți produc disconfort şi în acest mod să ai o dietă variată și echilibrată.
  • Previne simptomele neplăcute cauzate de histamina în exces.

Mod de administrare

  • Iei o capsulă de  DAOSiN® cu 15 minute înainte de a consuma alimentul care îți provoacă dureri de cap, urticarie sau oricare alt simptom neplăcut asociat cu intoleranța la histamină.
  • Doza zilnică maximă este de trei capsule (corespunzând la trei mese cu conținut de histamină pe zi).

Compoziție

  • Extract proteic, cu conținut bogat în DiAminOxidază (DAO) de origine naturală– 4.2g

DAOSiN® este disponibil în Farmaciile DONA și în Farmacia Tei

Produsul este un supliment alimentar şi nu trebuie să înlocuiască o dietă variată şi echilibrată.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor mici.

Multe dintre preparatele preferate conțin histamină.

Cu DAOSiN® le poți savura din plin!

Articole despre DAOSiN® si modul de utilizare