Istoria Companiei: Călătorie în timp

Istoria companiei: Călătorie în timp

De 125 de ani susținem cele mai înalte niveluri de calitate în aprovizionarea cu produse farmaceutice și aducem astfel o contribuție importantă sănătății oamenilor.

Vă invităm într-o călătorie în timp!

Utilizați săgețile pentru a derula la stânga sau la dreapta prin cronologie.

Din 1895 până în 1933

Privind cu încredere către viitor, farmaciștii își unesc forțele într-o perspectivă comună.

La Dresda se înființează o asociație de farmaciști. Aceasta marchează nașterea STADA. Anumite preparate sunt create după aceleași standarde, sunt ambalate uniform și vândute peste tot la același preț.

1895

Povestea STADA începe: Potrivit istoricilor, ora zero pentru STADA este 14 martie 1895.

Farmaciştii vizionari fac echipă pentru a realiza produse împreună, din punct de vedere economic. Acest lucru dă naștere la producerea de preparate comune în farmaciile participante, de exemplu: în Berlin, Dresda, Würzburg, Darmstadt și în alte părți, inițial în cercuri foarte restrânse. La Dresda se înființează și o asociație de farmaciști, Dresda fiind locul unde are rădăcinile STADA. Apoi, organizații similare încep să se dezvolte la scară mai largă.

1903

Asociația Farmaciștilor din Germania reglementează producția internă farmaceutică, de la ambalare și etichetare până la preț.

1908

În 1908 se înființează compania de specialitate a Asociației Farmaciștilor Germani, care oferă membrilor săi posibilitatea de a produce anumite preparate după standarde identice. Preparatele sunt ambalate uniform și vândute la același preț peste tot.

1933

În urma coordonării politice a companiilor regionale de specialitate și a asociațiilor de farmaciști, în 1933, odată cu transferul Asociației Farmaciştilor Germani la Comunitatea Profesională a Farmaciştilor Germani (St.d.A), compania de specialitate a Asociaţiei Farmaciştilor Germani este schimbată în departamentul de pregătire al Asociației Farmacistilor Germani.

1933 -1948

După cel de-al Doilea Război Mondial, termenul „STADA” devine trademark-ul asociației. Compania este împărțită în două cooperative – Nord și Sud. Accentul se pune pe produsele pentru automedicație.

1935

Abrevierea „St.d.A.” devine marca de asociere „STADA” (marcă înregistrată) și se transformă în curând într-un termen generic pentru toate preparatele produse în farmacie în conformitate cu formulările standard. În acea perioadă, STADA dezvoltă o multitudine de activități axate pe recuperarea formulei legate de o reevaluare științifică a farmaciei. În acest scop, a fost înființat Institutul pentru produse farmaceutice în cadrul Muzeului German de Igienă din Dresda, unde, pe lângă monitorizarea continuă a preparatelor STADA, au fost elaborate noi reglementări și procese.

1938

În 1938, STADA deschide o filială la München, care cade victimă a bombardamentelor din 1944. Birourile STADA sunt apoi mutate la Halle an der Saale. La sfârșitul războiului, activitatea STADA se oprește, deoarece Halle se află în zona ocupată de sovietici.

1948

După război, în 1948, nou înființata STADA este organizată în două cooperative separate pe teritoriul fostei Republici Federale Germania. În nordul Germaniei, există STADA North, cu sediul la Essen, iar în sudul Germaniei, STADA South, cu sediul la Tübingen. Operațiunile comerciale se concentrează pe produsele de automedicație.

1948 - 1961

Cele două cooperative care au apărut după sfârșitul războiului, STADA North și STADA South, au fuzionat în 1954 pentru a deveni o singură companie: STADA GmbH, cu sediul central la Frankfurt pe Main. Locația adecvată din Bad Vilbel/ Dortelweil oferă apoi capacitatea necesară pentru extinderea planificată. Urmează primul pas ca societate de producție.

1954

Aceste două organizații fuzionează în 1954 pentru a deveni o singură companie, „Stada, Standardpräparate Deutscher Apotheken” eGmbH, care se relochează la Frankfurt am Main. În plus, este înregistrată marca comercială „STADA”.

1957

Pe măsură ce compania se extinde, se achiziționează spații în afara orașului Frankfurt, în Bad Vilbel Dortelweil, unde, inițial la scară mică, se construiesc clădiri noi pentru birouri și depozitare. Aici, pe parcursul următorilor ani, ia naștere o operațiune farmaceutică modernă.

1961

Adunarea reprezentativă a STADA decide că medicamentele STADA nu mai trebuie să fie produse exclusiv în farmacii, ci pot fi produse și la nivel central, la Dortelweil.

1961 - 1975

1961, în conformitate cu decizia reprezentanților, preparatele proprii ale STADA sunt comercializate pentru prima dată ca produse en-gros. Cooperativa devine o societate pe acțiuni – doar pentru farmaciști. Relația strânsă cu farmaciștii rămâne. Se pun bazele unei companii industriale moderne. În 1975 se ia decizia de a extinde gama la medicamente generice.

1970

La începutul anului 1970, STADA modifică structura juridică. Cooperativă devine o corporație, pentru a strânge cantități mai mari de capital și pentru a rămâne sustenabilă. În acest moment însă, acțiunile pot fi achiziționate numai de farmaciști.

1971

Sunt înființate alte două companii legate de STADA: NIDDAPHARM GmbH și STADA-CHEMIE GmbH. De asemenea, STADA achiziționează compania UZARA-Werk GmbH.

1975 - 1993

Obiectivul ambițios și provocarea asociată dezvoltării și producerii de medicamente generice a fost o decizie corectă pentru STADA. Anii următori sunt marcați de restructurare și creștere rapidă. STADA se extinde pe piețele internaționale. 1993 persoanele care nu sunt farmaciști pot, de asemenea, să cumpere acțiuni STADA.

1975

În 1975, STADA decide să-și extindă propria linie de produse cu așa-numitele medicamente generice și înființează STADAPHARM GmbH. Se obțin primele licențe. Unul dintre cele mai mari succese generice este Nifedipin STADA®.

1986

Primele investiții străine: Odată cu achiziția companiei elvețiene Helvepharm AG, STADA este activă pentru prima dată în străinătate. În 1989, aceasta este urmată de înființarea STADA GmbH Austria, iar în 1990/91, de achiziționarea Eurogenerics SA în Belgia și Centrafarm BV în Olanda.

1992

STADA își începe activitățile comerciale în Asia cu STADA Pharmaceuticals (Asia) Ltd. în Hong Kong.

1993 - 2000

La cea de-a 100-a aniversare, afacerile sunt în plină expansiune. Compania se situează în „top zece” în industria germană în funcție de vânzări. În 1997/1998 urmează oferta publică inițială. Competențele de bază ale companiei sunt cele două segmente de medicamente generice și produse OTC. STADA continuă să-și urmărească în mod consecvent strategia de internaționalizare și se dezvoltă într-un jucător global dinamic.

1993

Deschidere pentru persoanele care nu sunt farmaciști: Pentru prima dată, și cei care nu sunt farmaciști pot deveni acționari STADA, alături de farmaciști și de angajații companiei.

1995

Reorganizarea STADA într-un holding de dimensiuni medii: Holdingul, cu sediul în Bad Vilbel, rămâne responsabil pentru toate sarcinile de cercetare farmaceutică, producție, certificare și asigurare a calității. Două filiale germane, STADAPharm GmbH și noua STADA OTC Arzneimittel GmbH, preiau activitatea principală a companiei, respectiv comercializarea medicamentelor eliberate pe bază de rețetă și a preparatelor pentru automedicație. Înființarea holdingului și a celor două societăți GmbH reprezintă evoluția logică a strategiei anterioare privind medicamentele generice și OTC.

1996

Achiziționarea ALIUD PHARMA GmbH ca medicament generic de linia a doua în Germania, precum și extinderea în Franța (EG Laboratories EuroGenerics S.A.) și în Republica Cehă (ALIUD PHARMA CZ s.r.o.).

1997

Începerea IPO cu acțiuni preferențiale fără drept de vot. La 29 octombrie 1997, acțiunile STADA sunt listate pentru prima dată pentru tranzacționare oficială la bursele de valori din Frankfurt și Dusseldorf.

1998

Închiderea IPO cu acțiuni nominative. Achiziționarea în Danemarca (PharmaCoDane Aps) și alinierea ca furnizor complet pe piața de asistență medicală prin achiziționarea Onkologika (cell pharm Gesellschaft für pharmazeutische und diagnostische Präparate mbH) și a unui pachet de produse de mărci cu prescripție medicală de la Fresenius.

1999

Internaționalizarea STADA continuă în ritm alert: lansarea STADA Asiatic Co. Inc. în Bangkok, investiția în Spania în Ciclum Farma SA, Madrid și lansarea în Italia a EG S.p.A., Milano.

2000

Achiziționarea Clonmel Healthcare Ltd., lider pe piața irlandeză a medicamentelor generice. Divizarea acțiunilor ordinare și preferențiale în proporție de 1:10.

2000 - 2005

În 2001, acțiunile STADA sunt incluse în MDAX, iar în 2002 în Euro Stoxx 600. Sunt realizate diverse măsuri de capital. STADA începe să dezvolte produse biogenerice. Internaționalizarea progresează. În 2004 are loc intrarea pe piața rusă, importantă din punct de vedere strategic, prin achiziționarea companiei farmaceutice Nizhpharm.

2001

Lansarea dezvoltării de produse biogenerice, implicând capital de risc privat. STADA își extinde activitatea în Asia prin două achiziții: Achiziționarea companiei Croma Medic Ltd. din Filipine și a companiei Health Vision Enterprise Ltd. din Hong Kong. Este depășit pragul de 500 de milioane de euro al veniturilor. Conversia acțiunilor preferențiale în acțiuni ordinare și includerea în MDAX.

2002

Lansare în SUA a companiei de vânzări STADA Inc. după preluarea operațiunilor comerciale ale furnizorului american de medicamente generice MOVA Laboratories Inc. din Cranbury, New Jersey. STADA își mărește la 100% cota de participare la furnizorul spaniol de mărci Ciclum Farma SA, Madrid. Achiziționarea celui de-al doilea mare furnizor spaniol de medicamente generice, Bayvit SA. Achiziționarea activităților de marketing și vânzări ale companiei farmaceutice italiene Crinos SpA, Milano. Achiziționarea a numeroase produse de marcă locale. Includerea în indicele bursier EuroSTOXX 600.

2003

(60%) investiție în compania italiană New Pharmajani SpA (NPA), Milano, specializată în vânzări în domeniul farmaceutic. Europa Fachhochschule Fresenius (EFF) și STADA anunță înființarea catedrei fundației STADA „management în domeniul sănătății”. Achiziționarea furnizorului englez de medicamente generice Schein Pharmaceuticals UK Ltd, Newbury, cu linia de vânzări de medicamente generice Genus Pharmaceuticals. Achiziționarea unui pachet de produse de marcă de la redinomedica AG pentru piața OTC din Germania.

2004

Divizarea de facto a acțiunilor 1:1. STADA achiziționează un portofoliu de produse de marcă în Italia pentru a consolida companiile locale de vânzări STADA din Italia. Prin achiziționarea unei participații de aproximativ 97,5% în compania farmaceutică rusă Nizhpharm OJSC, STADA face un pas strategic important în direcția extinderii activității sale în Rusia.

2005

Achiziționarea furnizorului portughez de medicamente generice Ciclum Farma, Unipessoal, LDA. STADA achiziționează o participație de 58% în cadrul producătorului chinez de produse farmaceutice Beijing Center-Lab Pharmaceutical Company Ltd. (BCP). Achiziționarea unui pachet de unsprezece produse europene de marcă (inclusiv Mobilat®) de la grupul SANKYO PHARMA Europe.

2005 - 2010

STADA preia compania sârbă Hemofarm AG, care este importantă din punct de vedere strategic pentru grup. Filiala germană a STADA, cell pharm, introduce primul biosimilar al Grupului Stada. STADA plasează cu succes prima sa obligațiune corporativă. STADA începe cu programul de eficientizare a costurilor la nivelul întregului grup „STADA – construim viitorul”.

2006

Stada iese de pe piața din SUA. Achiziționarea companiei sârbe Hemofarm A.D., Vrsac.

2007

STADA consideră Rusia o piață importantă de creștere și, prin urmare, achiziționează grupul rus MAKIZ, unul dintre furnizorii cu cea mai rapidă creștere pe piața farmaceutică rusă. STADA cumpără, de asemenea, grupul farmaceutic britanic Forum Bioscience Holdings Ltd.

2008

Compania de vânzări proprie cell pharm Gesellschaft für pharmazeutische und diagnostische Präparate mbH introduce primul biosimilar al Grupului pentru tratamentul anemiei cauzată de insuficiența renală cronică și chimioterapie. În Germania, preparatul este comercializat sub numele de marcă Silapo®.

2010

Plasarea cu succes a primei obligațiuni corporative. STADA decide să implementeze programul de eficientizare a costurilor la nivelul întregului grup „STADA – construim viitorul” și începe cu implementarea primelor măsuri.

2010 - 2015

STADA face achiziții de succes în domeniul produselor de marcă, care devine din ce în ce mai important pentru grup. Programul de eficientizare a costurilor la nivelul întregului grup „STADA – construim viitorul” este finalizat cu succes înainte de termen. STADA achiziționează producătorul britanic de medicamente fără prescripție medicală Thornton & Ross.

2011

Achiziționarea produsului de marcă britanic Cetraben®. STADA încheie o colaborare cu Gedeon Richter Plc. pentru dezvoltarea a două produse biosimilare pentru anticorpii monoclonali Rituximab și Trastuzumab. Achiziționarea unuia dintre portofoliile de produse de marcă ale Grünenthal GmbH pentru Europa de Est și Orientul Mijlociu.

2012

Achiziționarea unuia dintre portofoliile de produse de marcă ale Grünenthal GmbH pentru piețele UE din Europa Centrală. Achiziționarea Spirig Pharma AG, Egerkingen, o companie farmaceutică elvețiană. Înființarea unei filiale în Australia. Ca parte a programului de eficientizare a costurilor la nivelul întregului grup „STADA – construim viitorul”, introdus în 2010, STADA vinde unitatea de producție irlandeză STADA Production Ireland Limited, precum și cele două unități de producție rusești OOO Makiz Pharma, Moscova, și OOO Skopin Pharmaceutical Plant, Ryazanskaya obl.

2013

Intrarea în terapia medicamentoasă personalizată cu „STADA diagnostics”. Prima companie farmaceutică din Germania care a introdus un cod de bare 2D. Achiziționarea furnizorului britanic de medicamente fără prescripție medicală Thornton & Ross Ltd, numărul cinci pe piața britanică de medicamente fără prescripție medicală. Înființarea unui centru de servicii IT partajate în Serbia pentru a grupa serviciile IT ale grupului STADA. Extinderea ofertei de biosimilare prin acordarea licenței pentru preparatul de filgrastim Grastofil®. STADA își extinde, de asemenea, operațiunile în Myanmar. Plasarea cu succes a celei de-a doua obligațiuni corporative.

2014

Înființarea unui centru de logistică și distribuție în Dubai. STADA depășește pentru prima dată pragul de două miliarde de euro în vânzări. Consolidarea portofoliului de produse de marcă prin achiziționarea portofoliului de produse de marcă din Rusia Aqualor® pentru automedicația sinuzitei și a durerilor de gât, precum și a drepturilor asupra Flexitol®, o serie dermatologică în domeniul îngrijirii mâinilor și picioarelor pentru Marea Britanie și Irlanda.

2015

STADA își sărbătorește aniversarea de 120 de ani. Extinderea liniei de produse STADA Diagnostik cu un test rapid fără dispozitiv pentru Ebola. Extinderea portofoliului de produse biosimilare cu acordarea de licențe pentru Pegfilgrastim în vederea comercializării în Europa. Achiziționarea companiei austriece SCIOTEC Diagnostic Technologies pentru a consolida portofoliul de produse de marcă. Prin achiziționarea producătorului argentinian de medicamente generice Laboratorio Vannier, STADA și-a asigurat intrarea pe piața unei țări emergente cu un potențial de creștere important. O cooperare cu CROMA-PHARMA a consolidat domeniul estetic al STADA și a asigurat accesul la toxina botulinică pe termen mediu.

2016

Începutul procesului de internaționalizare focalizată pe produsele marcă de succes.

2017

Preluare voluntară a Bain Capital și Cinven prin ofertă publică; participație de ∼ 65%.

2018

STADA reușește să continue extinderea portofoliului strategic în domenii importante: răscumpărarea drepturilor pentru crema de protecție solară Ladival; achiziționarea drepturilor EMEA pentru marca mondială Nizoral împotriva mătreții; devenirea acționarului majoritar al BIOCEUTICALS Arzneimittel AG, care a creat o bază excelentă pentru creșterea în domeniul biosimilarelor. În septembrie, Peter Goldschmidt devine director general și începe un proces de cultură corporativă concentrat; Anunțarea retragerii de la tranzacționare.

2019

Achiziționarea de către STADA a unui portofoliu de mărci OTC de la GSK pentru a consolida activitatea de îngrijire a pielii în Europa. STADA lansează biosimilarul Movymia® pentru tratamentul osteoporozei în 24 de țări, precum și medicamentul anticancerigen Bortezomib STADA® în 14 țări europene ca prima soluție injectabilă generică și inovatoare gata de utilizare. Începerea vânzărilor mărcii anti-mătreață Nizoral® în EMEA. Povestea de creștere a STADA continuă prin achiziționarea Walmark (o companie lider în domeniul sănătății de consum din Europa Centrală), prin investiția într-un portofoliu de medicamente OTC de 660 milioane USD de la Takeda în Rusia/CIS, prin încheierea unui parteneriat strategic biosimilar cu compania islandeză Alvotech și prin achiziționarea afacerilor de medicamente de prescripție și de sănătate de consum ale Biopharma Ucraina. Cultura de creștere se bazează pe valorile companiei STADA: „Integritate”, „Agilitate”, „Spirit antreprenorial” și „O singură STADA”.

2020

Parteneriat strategic cu Alvotech pentru șapte candidați biosimilari în Europa. Achiziționarea companiei suedeze Lobsor Pharmaceuticals și a drepturilor pentru un nou medicament împotriva bolii Parkinson.

2021

Lansarea unui nou produs cu triplă combinație, bazat pe o tehnologie modernă de pompare pentru tratamentul bolii Parkinson în stadiu avansat.

STADA a lansat biosimilarul oncologic bevacizumab, cu accent pe Europa.

Achiziționarea de la Sanofi a 16 mărci bine cunoscute de îngrijire a sănătății consumatorilor. STADA și Sanofi au încheiat un acord de distribuție a produselor de îngrijire a sănătății consumatorilor în anumite țări din Europa.

Calliditas Therapeutics și STADA au încheiat un parteneriat pentru înregistrarea și comercializarea în Europa a unui tratament specializat pentru nefropatia IgA.

Alege țara ta