STADA România anunță afaceri consolidate de 247 mil RON în 2022, în creștere cu 37% față de anul precedent

București, 15 Martie 2023

STADA România, subsidiara din România a grupului german STADA Arzneimittel AG, anunță pentru anul 2022 o valoare consolidată a afacerilor de peste 247 milioane lei, în creștere cu 37% față de 2021, când a realizat afaceri de 180,1 milioane lei. Grupul STADA  operează pe piața din România prin STADA M&D (operațiunile de vânzare produse farmaceutice) si STADA Hemofarm (laborator de testare produse farmaceutice si auditare calitate).

STADA M&D estimează afaceri de 188,8 milioane lei în 2022, în creștere cu 32% față de anul precedent. Rezultatele sunt neauditate și reprezintă pentru prima dată raportarea cumulată cu vânzările SC Walmark SRL, după finalizarea absorbției entității la nivel local. Compania Walmark a fost  achiziționată la nivel global de Grupul STADA, la finalul anului 2019.

Creșterea afacerilor se datorează pe de-o parte, dezvoltării portofoliului de produse Speciality cu molecule biosimilare și generice înregistrate pe piața românească pentru noi arii terapeutice ca: oncologie, reumatologie, hematologie, precum și cu noi terapii inovatoare asistate de dispozitiv pentru tratamentul bolii Parkinson (Lecigon si APO-go).  De asemenea, creșterea cifrei de afaceri se datorează și performanțelor obținute de produsele din portofoliul Consumer Health Care (OTC și suplimente alimentare), care se mențin în topul preferințelor românilor pentru diferite afecțiuni (Urinal, Hepathrombin și Minimarțienii fiind branduri lideri pe categoriile lor).

În România, STADA M&D operează activități de marketing și vânzări în sediul central de la București, un hub logistic în Timișoara, unde deține un depozit de 5000 paleți, iar în 2022 a demarat construcția unei facilități de producție amplasată în Parcul Industrial Arieș din Turda, județul Cluj. Proiectul de tip greenfield are o valoare de investiție de peste 50 milioane EUR, o suprafață de 30.000 mp și este parțial susținut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuție de ajutor de stat în valoare de aproximativ 20 milioane EUR. In prezent, echipa este de 208 angajați în cele 3 centre operaționale, urmând ca la Turda, echipa să crească cu peste 370 de noi angajați, la finalizarea proiectului, în octombrie 2024.

Noua unitate de producție și ambalare va cuprinde inițial 9 linii tehnologice de ultimă generație pentru produse în doză solidă (capsule și tablete), cu o capacitate de 120 milioane cutii produs farmaceutic pe an. Suprafața totală a unității este de aproximativ 30.000 mp și permite o extindere rapidă a liniilor de producție până la un număr de 12.

Întreaga suprafață a terenului achiziționat este de 100.000 mp și permite de asemenea, o dezvoltare ulterioară a facilităților de producție, prin construcția unor noi clădiri, în funcție de cererea pieței și raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Produsele finite din unitatea din Turda – atât medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cât și produse farmaceutice eliberate fără prescripție medicală – sunt destinate să deservească cu preponderență Romania si piețele din Europa, în care grupul STADA își desfășoară operațiunile.

“Anul 2022 a fost un an foarte intens pentru STADA în România. Am finalizat transferul de business Walmark, am lansat molecule noi pentru arii terapeutice complexe și foarte importante, am adus terapii inovatoare pentru boala Parkinson și am demarat lucrările de construcție pentru fabrica de la Turda. Peste toate aceste provocări, am reușit să devenim și lideri de piață pe anumite categorii de produse fără prescripție medicală. Și dacă ne gândim la provocările economice actuale, creșterea inflației, a costurilor cu materia primă la nivel global, criza geopolitică de la granițe, scumpirea utilităților, realizăm că am construit totuși premize foarte solide pentru 2023, iar obiectivul nostru de a intra în top 5 producători de medicamente generice din România este din ce în ce mai aproape.” a declarat Mihai Fugarevici, Country Manager STADA România

STADA Hemofarm a încheiat anul 2022 cu afaceri de 58,2 milioane lei, în creștere cu 63% față de anul 2021 și a realizat un număr de 8945 de testări serii produse, acoperind toate formele de medicament: capsule, unguent, sirop, creme, injectabile , tablete, spray etc. Laboratorul STADA Hemofarm este situat tot în Timișoara, unde se află și centrul logistic, și este cel mai modern și complex laborator STADA din Uniunea Europeană, dotat cu echipamente de ultimă generație. Pentru anul 2023 entitatea din România are în plan o investiție de 2 mil EUR pentru extinderea unității și creșterea numărului de testări până la 13.000. Pentru entitatea STADA Hemofarm lucrează în prezent 172 de specialiști.

 

***

Despre STADA Arzneimittel AG

STADA Arzneimittel AG este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania. Grupul STADA are o strategie de afaceri axată pe doi piloni: medicamente generice, inclusiv biosimilare -produse farmaceutice de înaltă specializare și produse fără prescripție medicală pentru consumatori.

La nivelul anului 2022 Grupul STADA a raportat o cifră de afaceri de 3.8 miliarde EUR și EBITDA de 875 milioane EUR.

Stada Arzneimittel AG este prezentă în aproximativ 120 de țări, 20 de fabrici și peste 13000 de angajați în întreaga lume.

De peste 120 de ani, Stada se ocupă de cel mai de preț lucru: sănătatea. Îngrijirea sănătății și bunăstării oamenilor este în centrul filozofiei Stada.

 

Despre STADA Romania

STADA România este parte integrantă a grupului STADA Arzneimittel AG si este prezentă pe piața din România din anul 1997 prin doua entitati, Stada M&D și Stada Hemofarm (laborator specializat în testarea produselor întregului grup Stada).

Stada are un portofoliu variat de produse, oferind pacienților atât medicamente inovative, generice, produse farmaceutice de înaltă specializare (biosimilare), cât și produse fără prescripție medicală (Customer Health Care).

La nivelul anului 2021, STADA România a înregistrat o cifră de afaceri de 29 milioane EUR (incluzând vânzările asimilate ale produselor WALMARK, ce au fost integrate în portofoliu după cumpărarea companiei în anul 2019), plasându-se astfel în top 10 producători de medicamente generice.

 

Contact de presă:

Georgiana Gheorghe, Head of Corporate Affairs

georgiana.gheorghe@stada.ro, 0746 699 996

CITEȘTE MAI MULT

Articole recomandate

STADA Romania, the Romanian subsidiary of the German group STADA Arzneimittel AG, announces for
Grupul Stada în România, care pune pe piaţă produse farmaceutice şi construieşte o fabrică
Se oferă o gamă lărgită de variante pe piața de produse biologice similare cu
STADA România a demarat o investiţie de 48,3 mil euro într-o fabrică de medicamente

Vezi toate articolele

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alege țara ta